Масові протести змусили прем'єра Гаїті піти у відставку

Масові протести були викликані підвищенням цін на пальне, до якого закликав МВФ

Через масові протести на Гаїті, викликані зростанням цін на паливо, прем'єр країни пішов у відставку

Прем'єр-міністр Гаїті Жак Гі Лафонтан у суботу, 14 липня, подав у відставку на тлі масових заворушень, які почалися через спробу влади підняти ціни на паливо, повідомляє агенція AFP.

«Я подав прохання про відставку президентові, який прийняв її»,- заявив він.

Через кілька годин після цього президент країни Жовенель Моіз оголосив у телевізійній промові, що хоче «зібрати всі сили нації, не втрачаючи часу, щоб сформувати уряд з метою полегшення страждань людей».

Минулого тижня уряд Гаїті оголосив, що в рамках угоди з Міжнародним валютним фондом, ціни на пальне зростуть: на 38 відсотків на бензин, на 47 відсотків - на дизельне паливо та на 51 відсоток - на керосин. Це викликало масові акції протестів у столиці країни та інших містах. Протестувальники блокували вулиці барикадами та підпалювали шини. Десятки магазинів були розграбовані та спалені.

[TWITTER]

[/TWITTER]

Через зіткнення загинуло щонайменше сім людей, передає агенція dpa. 14 липня кілька сотень демонстрантів у столиці вимагали відставки не лише прем'єра, але і президента країни. В результаті уряд був змушений відкинути ідею про зростання цін на пальне.

МВФ запропонував владі країни «більш поступовий підхід» до припинення субсидій на пальне у поєднанні з «компенсаційними та пом'якшувальними заходами для захисту найбільш вразливих верств населення».