Найкривавіший серійний вбивця сучасної Росії дав інтерв’ю за п’ять тисяч рублів

Михайло Попков

Вбивцю Попкова російські слідчі не могли знайти майже 20 років

Колишній російський міліціонер Михайло Попков, який убив понад 80 жінок, дав інтерв'ю за п’ять тисяч рублів і судоку, йдеться у виданні Meduza. «Не тому, що жадібний, а тому, що це єдиний спосіб заробити на цигарки та продукти з магазину СІЗО», - говорить Попков.

У середині грудня 2017 року управління СК РФ по Іркутській області завершило розслідування нової справи колишнього міліціонера Михайла Попкова. Його називають «ангарським маніяком», найкривавішим серійним вбивцею в сучасній Росії: у 2015-му суд Іркутської області вже засудив Попкова до довічного ув'язнення за 22 вбивства і два замахи. У січні 2017-го стало відомо, що Попков зізнався ще у 59 вбивствах і одному замаху, пише Meduza.

Майже 20 років російські слідчі не могли знайти серійного вбивцю Попкова. Зараз у Росії запущений у виробництво серіал про нього. Попков, який кілька років працював у міліції Ангарська, був затриманий у 2012 році: його генетичний зразок збігся зі знайденим на тілі однієї з жертв. Попков зізнався у вбивствах. Він розповів, що підбирав на своїй, а іноді і на службовій машині жінок. Якщо вони були нетверезі або їхня поведінка йому не подобалася, він відвозив їх на околицю міста і там убивав. Адвокат Попкова повідомила журналістці «Медузи», що спілкуватися з пресою безкоштовно Попкову нецікаво: у нього немає грошей, і це його єдиний спосіб заробити на цигарки та продукти з магазину слідчого ізолятора. Журналістка сказала, що плата за інтерв'ю суперечить принципам редакції, але запропонувала 5 тисяч рублів (2,3 тисячі гривень) з особистих коштів. Попков погодився і попросив у журналістки «купити йому ще й кілька судоку».

Редакція видання відшкодувала журналістці витрати і пояснила аудиторії, чому в даному випадку довелося зробити виняток із власних правил. Попков розповів журналістці, що не шукає собі виправдання. «А я повинен його шукати? Може, я нічого і не повинен. Що сталося, те сталося — цього вже не змінити. На даний момент я взагалі живу одним днем. Вчора я знав, що сьогодні до мене хтось приїде. Сьогодні дякую вам за судоку. Тепер я буду при справі в найближчі два-три дні», - сказав серійний вбивця.

 Він розповів, що вже не пам'ятає, які почуття відчував під час вбивств. Попков допустив, що проектував свою злість на жертв. «Ось трапиться якась дратівлива ситуація - і я вже весь на взводі. Потім я потрапляю в ситуацію, що провокує мене, і це [вбивство] - один із способів вирішення, виходу з неї», - розповів колишній міліціонер. «Потім я вже зрозумів, що сам себе в цю ситуацію ставив. Те, що я робив, це неправильно», - підкреслив «ангарський маніяк». Він також зазначив, що не ґвалтував своїх жертв, хоча його в цьому звинувачували. На питання, як йому вдавалося поєднувати роботу в міліції з вбивствами жінок, Попков відповів, що це виходило ненавмисно, а сам він «простий сержант» і «механік за освітою».

«Я ж не займався цими розслідуваннями. Так, іноді я приїжджав на місце злочину за службової необхідності. З'їздив, подивився - іншим займаються спеціально навчені люди. Черговий повинен привезти слідчого, експерта, судмедексперта і зробити запис у книзі. Коли я чую, що я працював у міліції, і тому вмів замітати сліди, мені смішно стає. Я механік за освітою, простий сержант міліції, як я можу стількох людей з такими зірками [на погонах] водити за ніс?» - сказав Попков.

Журналістка також поцікавилася, як Попков оцінює роботу слідчої групи, яка близько 20 років не могла вийти на його слід. «Це як артилеристи, які стріляють по площах: вони не знають, де мета, але їм треба всю територію накрити. Генетичний зразок брали поголовно у всіх, але особисто я ніяким чином у поле зору не потрапляв», - зазначив серійний вбивця.