Питання повернення Росії до Великої сімки не стоїть – глава МЗС Німеччини

Німецький міністр вважає, що змінити ситуацію може лише сама Росія

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що не бачить у найближчому майбутньому можливості повернення Росії до клубу найбагатших демократій - Великої сімки, G7. Із об'єднання, яке тоді називали G8, Москву вигнали у 2014 році після анексії Криму.

«На даний момент це взагалі не питання (повернення РФ до G7. – Ред)», - наводить слова Мааса на полях зустрічі з колегами за G7 у канадському Торонто агенція dpa.

«Те, що Росія більше не тут (у G7, - Ред.), пов'язане із анексією Криму в порушення міжнародного права», - цитує Reuters.

Маас наголосив, що зміна ситуації - виключно за Росією. В інтерв'ю часопису Spiegel, оприлюдненому раніше цього тижня, він наголошував на тому, що Москва поводиться «дедалі більш недружньо». Дипломат також зазначив, що у нього немає впевненості в тому, що президент Володимир Путін від початку свого правління хотів вести Росію демократичним шляхом.

Раніше Маас також висловив сподівання на налагодження політичного діалогу з Росією і закликав до дипломатичного вирішення конфлікту в Сирії.

«Росія останнім часом стала складним партнером», - визнав він минулого тижня. Утім, очільник МЗС Німеччини сподівається, що авіаудари США по Сирії можуть переконати Росію знову долучитися до політичного процесу врегулювання ситуації на Близькому Сході та деінде.