Польські роботодавці визнають, що дуже бідують без українців

Глава  Асоціації переробників фруктів і овочів у Польщі Анджей Гайовничек заявив, що без працівників з України в Польщі буде катастрофа.

«Польський ринок праці на сьогодні дуже залежний від працівників з України», – Гайовничек

Власник одного з найбільших переробних підприємств в Польщі (Real SA), глава Асоціації переробників фруктів і овочів Анджей Гайовничек сказав, що без працівників з України в Польщі буде катастрофа.

«Навіть з урахуванням кризи і зростання безробіття поляки не зможуть замінити трудових мігрантів з України, які давно вже займають свою нішу в Польщі», – сказав в інтерв'ю Укрінформу Анджей Гайовничек.

«Польський ринок праці на сьогодні дуже залежний від працівників з України. За останні кілька років польська економіка значно зросла, а людей у нас не побільшало. У країні розвиваються ті сфери економіки, котрі потребують ручної праці: сільське господарство, будівельна сфера. Тому останнім часом до Польщі приїжджало багато українців. Працедавці були задоволені, трудові мігранти теж. У моїй компанії українці опанували багато професій, ставали бригадирами, операторами, адміністративними працівниками. Але зараз ситуація в компанії дуже складна: я не маю навчених людей, оскільки вони виїхали додому й зараз не можуть повернутися до Польщі. Це – величезна проблема», – сказав Гайовничек. Він зазначив,  що його компанії зараз потребує 30-40 працівників, але попри кризу, охочих працевлаштуватися серед поляків поки немає.

«Українці, які працюють у Польщі, повинні заробляти мінімум 12-14 злотих (75-90 грн) на годину «чистими». Але це залежить від сфери працевлаштування, оскільки, наприклад, на будівництві заробляють трохи більше. Доволі часто українці намагаються працювати більше годин, щоб більше заробити», – сказав Гайовничек.

Нагадаємо, 29 квітня Польща відновила видачу українцям робочих віз.

Через пандемію Covid-19 постраждала третина українських заробітчан у Польщі.