Слова лідера німецької «Альтернативи» про націонал-соціалізм викликали скандал

Александер Гауланд

Період націонал-соціалізму - лише «темне плямочка» в німецькій історії, заявив співголова АДГ Александер Гауланд

Співголова партії «Альтернатива для Німеччини» (АдН) Александер Гауланд зробив провокаційну заяву про період націонал-соціалізму, виступаючи з промовою на загальнонімецькому з'їзді молодіжної організації АдН – «Молода альтернатива».

«Гітлер і нацисти - лише темне плямочка (дослівно: «Vogelschieß» - «пташка нагадила». - Ред.) в більш ніж тисячолітній успішній історії Німеччини. У нас славна історія і вона, дорогі друзі, тривала довше, ніж ті кляті дванадцять років», - заявив він на з'їзді в Зеєбаху в федеральній землі Тюрінгія в суботу, 2 червня.

«50 мільйонів загиблих, Голокост і тотальна війна - для АдН всього лише темне плямочка! - заявила, критикуючи висловлювання Гауланда в своєму Twitter генеральний секретар Християнсько-демократичного союзу Аннегрет Крамп-Карренбауер. - Саме так виглядає ця партія, що ховається під маскою громадянськості».

Генеральний секретар СДПН Ларс Клінгбайль звинуватив Гауланда в спробі применшити серйозність націонал-соціалізму.

«Те, що такі типи сидять в німецькому бундестазі, - просто ганьба», - заявив він в інтерв'ю медіакомпанії ARD.

Зі свого боку співголова партії «зелених» у бундестазі Катрін Герінг-Еккардт назвала слова Гауланда «небаченим ударом в обличчя всім тим, хто пережив Голокост, їх нащадкам і родичам».

«Наша німецька історія показала, що націонал-соціалізм, ненависть і цькування ведуть до смерті», - підкреслила вона.

Міжнародний комітет пам'яті жертв Голокосту назвав висловлювання лідера АдН «нестерпними і негідними».

Тим часом представник фракції АдН в бундестазі Крістіан Лют спробував згладити негативний ефект від слів Гауланда після того, як вони викликали бурю обурення і в соціальних мережах. Процитувавши слова Гауланда, він заявив, що в кількісному відношенні, в контексті майже тисячолітньої історії, це дійсно лише короткочасний період.