Спікер Сенату Польщі: Проблема України – це проблема Європи

Наприкінці січня парламентарії поїдуть до США, аби представити спільний голос щодо майбутнього України в ЄС і НАТО

У Вільнюсі завершилася 9-а парламентська асамблея Польща-Литва-Україна

Наприкінці січня парламентарії поїдуть до США, аби представити спільний голос щодо майбутнього України в ЄС і НАТО

Завершилася 9-а міжпарламентська асамблея Польщі, Литви та України, що від понеділка проходила у Вільнюсі. Спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський сповістив, що парламентарії будуть говорити про Україну також наступного року у Вашингтоні.

Карчевський висловив задоволення, що вдалося дійти компромісу щодо усіх суперечливих питань.

«Ми мали подібну думку щодо питання України. Цьому ми присвятили 80% нашої роботи», - сказав він журналістам. «Це показує, наскільки важливим є питання оборони України та її територіальної цілісності, а також її активності в інтеграції з Європейським Союзом та структурами НАТО», - додав він.

Карчевський також повідомив, що парламентарії наприкінці січня поїдуть до Вашингтона.

«Ми поїдемо, аби представити наш голос щодо майбутнього України в ЄС і НАТО», - додав польський спікер Сенату.

«Проблема України – це проблема Європи, це наша проблема. Маємо спільну позицію. Ми підтримуємо Україну у її зусиллях для збереження своєї незалежності і територіальної цілісності. Ми підтримуємо прагнення України до інтеграції з Європейським Союзом і своєї позиції не змінимо», - наголосив Карчевський.

Голова парламенту Литви Вікторас Пранцкетіс наголосив, що «дбаючи про майбутнє України, ми дбаємо про своє майбутнє та безпеку».

[TWITTER]

[/TWITTER]

Говорячи про майбутнє України, Працнкетіс висловив думку, що потрібно докласти усіх зусиль, «аби в 2025 році, коли Польща буде головувати у Раді Євросоюзу, а Литва – в 2027 році, Україна стала повноправним членом ЄС».

Тристороння 9-а міжпарламентська асамблея Польща-Литва-Україна почалася у понеділок, 12 листопада. Політики протягом двох днів говорили про безпеку, гібридні загрози, боротьбу з пропагандою та співробітництво у військовій та енергетичній сферах. У Вільнюсі також вирішили, що наступна парламентська асамблея Польща-Литва-Україна відбудеться у червні в Україні. Цього разу запросять також парламентаріїв Грузії, Молдови, Латвії та Естонії.

Тристоронню міжпарламентську асамблею було створено 13 травня 2005 року. Це консультативний міжпарламентський орган. Його завдання - це опрацювання питань та проектів, що представляють інтерес для Польщі, Литви та України.