США звинуватили іранців в кібератаках на сотні університетів

З 2013 року хакери здійснювали кібератаки, діючи в інтересах Корпусу вартових ісламської революції

Велике журі присяжних Нью-Йорка пред'явила дев'яти громадянам Ірану звинувачення в здійсненні масивної кібератаки на сотні дослідницьких університетів в США і в усьому світі. Від дій хакерів також постраждали приватні компанії і державні установи.

Згідно з обвинувальним висновком, з 2013 року хакери здійснювали кібератаки, діючи в інтересах Корпусу вартових ісламської революції.

Підозрювані в кібератаках були співробітниками організації «Інститут Мабна», заснованої двома з хакерів.

Заступник генпрокурора США Рід Розенстайн заявив, що хакери проникли в комп'ютерні системи 320 університетів в 22 країнах світу - в тому числі 144 американських університети - і викрали наукові дані на суму 3,4 млрд доларів.

«Науково-освітні установи були основною метою кіберзлочинців», - заявив Розенстайн.

Від дій іранських хакерів також постраждали ООН, ряд федеральних структур США, штати Гаваї і Індіана і 47 комерційних структур. Як повідомив Розенстайн, вкрадені дані були використані Корпусом вартових ісламської революції або продані в Ірані.

Підозрювані кіберзлочинці продовжують залишатися на свободі.

У п'ятницю Міністерство фінансів США ввело санкції відносно «Інституту Мабна» і 10 громадян, що мають відношення до кібератак. Корпус вартових ісламської революції вже знаходиться в списку санкцій, як організація, що підтримує тероризм.