У Грузії оголосили голодування понад сто ув'язнених жінок

В’язниця в Грузії

Протестувальниці обурені публікацією доповіді про становище ув'язнених жінок в установах

У Грузії 109 жінок-ув'язнених установи з виконання покарань №5 оголосили голодування. Про це повідомляє громадський мовник з посиланням на міністерство пробації та виконання покарань Грузії.

Як стверджується, ув'язнені оголосили голодування після публікації звіту про становище жінок і неповнолітніх засуджених. Доповідь була підготовлена неурядовою організацією «Центр прав людини» та апаратом народного захисника за фінансової підтримки Болгарського фонду розвитку.

У звіті говориться, що в жіночій в'язниці №5 досі існує незаконна практика, коли в'язнів під час обшуку роздягають догола і змушують присідати.

Голодуючі жінки-ув'язнені не згодні з висновками правозахисників. Дані з опублікованого звіту вони вважають образливими. Тепер ув'язнені вимагають публічних вибачень.

Представник «Центру прав людини» Нестан Лондарідзе побоюється, що адміністрація в'язниці маніпулює засудженими. Правозахисники впевнені в точності відомостей з опублікованого звіту.

Необхідно відзначити, що в доповіді йдеться і про інші порушення, виявлені в установі з виконання покарань №5. Серед них - відсутність гарячої води та погані санітарно-гігієнічні умови в камерах.

З метою проведення дослідження моніторингова група в квітні і березні 2018 роки відвідувала жіночу установу з виконання покарань №5, реабілітаційний заклад для неповнолітніх №11 і установу з виконання покарань для неповнолітніх № 8.

В цілому правозахисники опитали 119 ув'язнених за допомогою спеціальних анкет. Більшість респондентів - 91 особа, відбувають покарання в жіночій в'язниці №5.

Крім того, моніторингова група розмовляла з представниками адміністрацій установ. Вони вивчали документацію та існуючі побутові умови в установах. Міністерство пробації в зв'язку зі звітом раніше розповсюдило заяву.

У ній говориться, що перевірка ув’язнених в грузинських в'язницях повністю відповідає європейським стандартам і конвенції про права людини. У відомстві також зазначили, що перевірка ув’язнених строго регламентована. Вона проходить за допомогою сканера.