Велика Британія вводить заборону на продаж виробів зі слонової кістки

Купівля і продаж предметів зі слонової кістки каратиметься п'ятьма роками тюремного ув'язнення або максимальним штрафом за порушення заборони

Уряд Великої Британії заборонить продаж слонової кістки, щоб допомогти зберегти популяцію слонів. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Заборона охоплює купівлю і продаж предметів зі слонової кістки будь-якої давнини і карається п'ятьма роками тюремного ув'язнення або максимальним штрафом за порушення заборони. Рішення, яке має бути ухвалене парламентом, відбулося після консультацій, в ході яких 88 відсотків з 70 000 респондентів висловилися за таку заборону.

«Слонова кістка ніколи не повинна розглядатися як товар для фінансової вигоди або символ статусу, тому ми вводимо одну з найжорсткіших заборон на продаж слонової кістки для захисту слонів для майбутніх поколінь», - сказав міністр навколишнього середовища Майкл Гоув.

«Заборона на продаж слонової кістки, який ми введемо, знову підтвердить глобальне лідерство Великобританії у цій важливій проблемі, продемонструвавши нашу переконаність в тому, що огидна торгівля слоновою кісткою повинна піти в минуле».

Велика Британія заявила, що міжнародна незаконна торгівля дикими тваринами оцінюється в розмірі до 17 мільярдів фунтів стерлінгів (24 млрд доларів США, 19,5 млрд євро). Число слонів зменшилося майже на третину за останнє десятиліття, і близько 20 000 тварин на рік вбивають через глобальний попит на слонову кістку, додав міністр. Комерційна торгівля необробленою слоновою кісткою вже є незаконною в Великій Британії.

Нова заборона має деякі винятки: предмети з менш ніж 10 відсотками слонової кістки, зроблені до 1947 року; музичні інструменти з менш ніж 20-відсотковою слоновою кісткою, зроблені до 1975 року, і портретні мініатюри, написані на слоновій кістці, яким не менше 100 років.