Виведення американських військ із Сирії: стало відомо, що робитимуть РФ та Туреччина

Туреччина та Росія оголосили про свої дії на тлі рішення США вивести війська з Сирії

Росія та Туреччина домовилися про координацію наземних операцій у Сирії

Росія та Туреччина у суботу, 29 грудня, домовилися про координацію наземних операцій у Сирії після того, як США оголосили про виведення своїх військ з країни.

«Звісно, ми звернули особливу увагу на нові обставини, які виникли у зв'язку з оголошеним США виведенням своїх військових», - заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров після переговорів з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу в Москві, цитує агенція AFP. У зустрічі також взяли участь міністри оборони обох країн Сергій Шойгу і Хулусі Акар.

Глава російського МЗС додав, що сторони досягли порозуміння щодо того, «як військові представники Росії та Туреччини продовжать координувати свої кроки на землі в нових умовах з метою остаточного викорінення терористичної загрози в Сирії».

Чавушоглу підтвердив, що дві країни будуть координувати операції в Сирії, додавши, що вони також обговорили плани допомоги з повернення додому сирійських біженців.

«Ми будемо продовжувати активну роботу та координацію з нашими російськими колегами і колегами з Ірану для прискорення досягнення політичного врегулювання в Сирійській Республіці», - сказав він.

Нагадаємо, Росія, Туреччина та Іран координують свої зусилля щодо Сирії в так званому «астанинському форматі».

В останні дні загострилася ситуація навколо сирійського міста Манбідж: курди запросили урядові війська Башара Асада, аби протистояти загрозі з боку Туреччини. Підрозділи сирійської армії зайняли позиції поблизу міста. Водночас сирійські повстанці, яких підтримує Туреччина, заявили, що почали просуватися разом з підрозділами турецької армії до міста, та запевняють у готовності до військової операції з його звільнення. У конфлікті в Сирії Москва виступає на боці Асада, у той час як Анкара підтримувала опозиційні до нього сили.

Раніше цього місяця президент США Дональд Трамп несподівано повідомив про виведення з Сирії близько двох тисяч американських військових. Він заявив, що США досягли своєї мети, оскільки терористичне угрупування «Ісламська держава» було переможене.