«Мы думали, в России все говняное, но армия…» Білоруські військові шоковані подіями в Україні

Білоруське військове керівництво розчароване в російській армії
фото: nashaniva.com

Видання «Наша нива» опитало білоруських офіцерів: вони у захваті від ЗСУ

Успіхи української армії з деокупації захоплених територій похитнули віру у російську армію вже і в прихильників РФ – білоруського військового керівництва. Білоруське видання «Наша нива» провело опитування на тему контрнаступу ЗСУ серед своїх офіцерів та полковників, і вони усі захоплено розповіли про мистецтво війни, яке демонструють українські воїни.

Загалом, більшість представників білоруських воєнних констатували, що українські військові розвінчали міф про «непереможну другу армію світу».

«Главком» наводить найцікавіші цитати військового керівництва Білорусі: 

  • «Путін думав, що Україна не готова до такої війни, але виявилося, що Росія не готова. Йти підкорювати Україну без резервів і з таким широким фронтом...».
  • « Вони підірвали саму філософію російської армії: «у нас невичерпні ресурси». Ну, так, вони можуть бути невичерпними, але одна справа мати їх, а інша справа ними користуватися».
  • «Для фахівця очевидно, що Україна переважно воює з тією ж зброєю, що і Росія. Західної допомоги недостатньо, щоб переломити хід подій у конфлікті такого масштабу, і яка там допомога? Новітні технології Україні як не надавали, так і не дають, ті ж «Хаймарси» і ракети до них, вже відомі, вибачте, 30 років».
  • «Насправді «другу армію світу» зупинили реактивні системи кінця 90-х, а це, звичайно, смішно, це знущання над усією філософією непереможності російської зброї.  А що, і де вона зараз?».
  • «Ви не можете прикрити свої стратегічні мости і аеродроми від ракет 30-річної давності? Виникає питання: що взагалі ви можете?».
  • «Якщо говорити про настрої в коридорах, то секта віруючих в «силу російської зброї» в білоруській армії буде стрімко знижуватися по мірі контрнаступу.
  • «Я бачу це так, якщо Росія провалила наступ, то в обороні від неї нічого не чекаю».
  • «З точки зору військового мистецтва та оперативної стратегії українці красені, бажаю їм врятувати більше життів і вибити окупантів, щоб раз і назавжди. Це їхня перша справжня війна за незалежність».
  • «Колеги в ах.. е від України: цього явно не очікували, і можна сказати більше: для багатьох це найважливіший злам в житті».
  • «Вони не вірили в Росію як в м'яку силу, в «русский мир». Але існувала безумовна віра в грубу силу Росіюшки. Це завжди відчувалося. Мовляв, все гів***е і у нас, і в Росії: освіта, технології, рівень життя... але ось армія!.. Армія потужна. І виявилося, що вона теж гі*но. Головний військовий союзник не може нападати, і оборонятися також не може».
  • «Вражає і те, як українці піклуються про людей. На мій погляд, контрнаступ – це свого роду атака на оборону з боку маси людей, а тут такого взагалі не видно. І це правильно. Адже техніка і боєприпаси швидко відновлюються, але навчених людей буде непросто знайти. Канібалістична система нічого не може протиставити розрахунку, людяності, технологіям і демократії, це мої особисті висновки».
  • «Образ найсильнішої армії на континенті, який створювався протягом десяти років, з моменту Сердюковської реформи, і в яку вірили від Бреста до Владивостока, перетворюється на сором».
  • «Спостерігаю за своєю командою і бачу, що навіть ті, що «читаючи офіційні джерела» починають щось розуміти, хоча ще треба чекати місяць».

Нагадаємо, триває двохсота доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню. Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених територій та зриві наступу наших військ на окремих напрямках. Ворог веде повітряну розвідку, продовжує вогневе ураження позицій наших підрозділів, намагається вживати заходів щодо відновлення втраченого положення, переміщуючи свої війська.