Дмитро Понамарчук Президент Фонду вільних журналістів імені Вячеслава Чорновола  

Сто років уряду, замордованого Москвою

Перший український уряд

Лиш один міністр з першого українського уряду покоїться в українській землі.

Як ми з вами встановили, 28 червня 2017 року виповнюється СТО років од дня створення першого Українського уряду. Це прикметна і трагічна дата. Думається, що дипльоматичні представництва України у Франції, Бразилії, ЗСА (США) вшанують пам’ять перших українських міністрів на їхніх могилах. Одного міністра сам Кабмін може вшанувати в Києві – на Байковому кладовищі, ділянка №2.

1. Перший голова Ґенерального Секретаріяту УНР (прем’єр) Володимир Винниченко помер 6 березня 1951 року, похований у французькому місті Мужені (25 км на південний захід від Ніцци). Письменник.

.jpg_14Могила Володимира Винниченка

2. Заступник голови Ґенерального Секретаріяту УНР (віце-прем’єр) Сергій Єфремов загинув 10 березня 1939 року (за три місяці до закінчення терміну ув’язнення) в одному з таборів ҐУЛАҐу. Літературний критик. МОГИЛИ НЕМА.

3. Перший міністер фінансів Христофор Барановський протягом 1917-18 років видавав у Києві кооперативну газету «Комашня». Помер і похований у Сан-Паулу 1941 року. Світлину могили не знайшов.

4. Ґенеральний секретар земельних справ Борис Мартос, батько гривні, помер на 98-му році життя. Публіцист. Спочиває на православному цвинтарі Св. Андрія у Бавнд-Брук, Нью-Джерзі.

.jpg_11Могила Бориса Мартоса

5. Перший міністер оборони Симон Петлюра. Публіцист, літературний і театральний критик. Похований на кладовищі Монпарнас у Парижі. 40 польських ґенералів у день похорону Симона Петлюри стали на коліна в костьолі у Варшаві.

.jpg_12Могила Симона Петлюри

6. Перший міністер юстиції Валентин Садовський 24 листопада 1947 року загинув у Лук'янівській в'язниці від рук кримінальних злодіїв. Журналіст. МОГИЛИ НЕМА.

7. Перший міністер освіти Іван Стешенко убитий у Полтаві 30 липня 1918 року невстановленими злочинцями. Літературознавець і письменник, перекладач. Похований на Байковому кладовищі в Києві (ділянка №2). На пам’ятнику жадного слова – хто він? ким був?

.jpg_13Могила Івана Стешенка

8. Ґенеральний секретар продовольчих справ Микола Стасюк деякий час жив на еміґрації. 1920 року повернувся в Україну. 1931 року (за іншими даними, 1933 року) заарештований. Є відомості, що перед Другою світовою війною жив у Маріюполі, працював сторожем у міському парку. За німецької окупації був редактором «Маріюпільської газети». Подальша доля невідома. МОГИЛИ НЕМА.

9. Ґенеральний писар Павло Христюк 19 вересня 1941 року помер ув одному з концтаборів «Севвостлаґу» (Хабаровський край). Публіцист. МОГИЛИ НЕМА.

Читайте також першу частину присвяти: Сто років першому українському уряду, розтерзаному більшовиками

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: