Експерт пояснив, чому РФ подала позов щодо «боргу Януковича» саме до Високого суду Лондона

Експерт пояснив, чому РФ подала позов щодо «боргу Януковича» саме до Високого суду Лондона
Високий суд Лондона

Росії потрібна публічність у справі з «боргом Януковича», її не хвилює реальна можливість отримання коштів, переконаний Олег Устенко

Оскільки Україна не змогла вчасно в кінці 2015 року сплатити за наданим колишньому президенту України Віктору Януковичу кредитом, Росія отримала право подати позов до міжнародного суду. У даному випадку вона обрала Високий суд Лондона, адже РФ переслідує мету не реального отримання коштів, а розголос і піар на справі «боргу Януковича». Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

«Ці гроші у вигляді бондів розміщувалися через ірландську біржу. В договорі є запис, де вказано, що всі суперечки вирішуються згідно з англійським правом», – сказав Устенко.

Економіст нагадав, що 30 грудня 2015 року мала відбутися проплата за кредитом у 3 млрд доларів. Україна не проплатила і опинилася офіційно по цьому боргу в стані дефолту. Тому Росія отримала право в 2016 році подати позов до одного з двох судів – Високого суду Лондона та Лондонського арбітражу.

«Практично всі суперечки такого штибу повинні вирішуватися в Лондонському арбітражі. Це доцільно. Адже Лондонський арбітраж дає гравцю, котрий вимагає повернення коштів, кілька переваг. Перша – швидкість процесу, тобто Лондонський арбітраж порівняно з Високим судом Лондона – високошвидкісне відділення частини судової системи. Друга – непублічність. А от Високий суд Лондона тільки публічний. Третя – за рішенням Лондонського арбітражу, якщо він стає на бік Росії, наприклад, то гроші списати з боржника, України, набагато легше. А у випадку Високого суду Лондона гроші списати з позичальника набагато складніше», – продовжує Устенко.

На його переконання, якщо думати з точки зору чистої економіки, то Росія повинна була податися в Лондонський арбітраж. Але Росія подає свої документи до Високого суду Лондона. З цього можна зробити висновок: Росії потрібна публічність у цій справі з «боргом Януковича», її не хвилює реальна можливість отримання коштів, Росія хоче вирішувати більш глобальні неекономічного характеру питання.

Нагадаємо, у середу, 29 березня, Високий суд Лондона схвалив прискорений розгляд позову Росії до України про євробонди на $3 млрд. Про це йдеться в рішенні суду.

Водночас суддя задовольнив прохання України про подання апеляції на рішення суду та надав Україні загальний дозвіл на апеляційне оскарження з усіх питань.
Дивіться запис прес-конференції Устенка:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: