Клімкін закликав комісара Ради Європи захистити права Сущенка й Умерова

Клімкін закликав комісара Ради Європи захистити права Сущенка й Умерова

Клімкін закликав Муйжнієкса захистити права й усіх інших українських громадян, які, за його словами, стали політичними в’язнями в Росії

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін в розмові з комісаром Ради Європи з прав людини Нілсом Муйжнієксом наголосив, що Україна очікує на його підтримку і конкретні кроки в захисті прав і звільненні українського журналіста Романа Сущенка.

Крім того, повідомили в МЗС, Клімкін закликав Муйжнієкса захистити права й усіх інших українських громадян, які, за його словами, стали політичними в’язнями в Росії.

Під час розмови, що відбулася в перебігу перебування Клімкіна у Страсбурзі у Франції з нагоди проведення Дня українських реформ у Раді Європи, він привернув особливу увагу Муйжнієкса до порушення прав людини в Росії, а також відзначив необхідність здійснювати моніторинг стану забезпечення прав людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим.

Міністр, як мовиться в повідомленні МЗС, також детально поінформував комісара про незаконні дії російської окупаційної влади щодо Ільмі Умерова – заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, який, як і інші кримськотатарські активісти, зазнає переслідувань російської влади в окупованому Криму. Зокрема, проти нього порушена кримінальна справа за статтею про «сепаратизм».

Нагадаємо, у неділю громадський рух «Відкрита Росія» на своєму сайті повідомив, що суд Москви заарештував українця Романа Сущенка за звинуваченням у «шпигунстві» і що правозахисники випадково зустріли чоловіка у камері карантинного відділення Лефортовської в'язниці.

Національне інформаційне агентство «Укрінформ» вважає затримання Сущенка, який працює в агентстві з 2002 року та кореспондентом у Франції з 2010-го, спланованою провокацією.

«Укрінформ» і дружина журналіста уклали з російським адвокатом Марком Фейгіним угоду про захист Сущенка.

МЗС України вимагає від Росії негайного звільнення українського журналіста.

Прес-секретар Путіна назвав затримання українського журналіста в Москві «звичайною роботою спецслужб».

Нагадаємо, Марк Фейгін став адвокатом затриманого у Росії журналіста. Раніше повідомлялось, що він має намір зустрітисяз українським журналістом Романом Сущенком у СІЗО вже сьогодні.

Фейгін має право оскаржити арешт журналіста до 4 жовтня, однак йомупротягом дня не дозволяли зустрітися з журналістом та оскаржити його арешт.

Також повідомлялося, що українського консула не пустили на зустріч з Романом Сущенком.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: