Парламент Румунії підтримав скасування антикорупційних поправок

Парламент Румунії підтримав скасування антикорупційних поправок
Румунські протестувальники

Жоден румунський депутат не проголосував «проти»

Парламент Румунії підтримав рішення уряду щодо скасування поправок, які мали пом'якшити антикорупційне законодавство.

291 депутат нижньої палати парламенту проголосував у вівторок, 21 лютого, за нову урядову ініціативу, яка скасовувала ухвалені урядом наприкінці січня зміни, які спричинили масові протести населення в Румунії. 

Жоден з парламентаріїв не проголосував проти, але троє утрималися, повідомляє DW.

Як відомо, на тлі масштабних протестів п'ятого лютого уряд скасував цю постанову, тепер це рішення затверджено і в парламенті.

Нагадаємо, наприкінці січня урядовий декрет про амністію і декриміналізацію посадових злочинів спричинив у Румунії наймасовіші з часів повалення комуністичного режиму протести. Відповідно до спірного декрету, проти корумпованих чиновників, які завдали державі збитків на суму в перерахунку менше 44 тис. євро, не мали відкривати кримінальні справи. Нова норма дозволила б уникнути відповідальності голові правлячої Соціал-демократичної партії Румунії Лівіу Драгні, обвинуваченому у фіктивному працевлаштуванні та завданні фінансових збитків на суму 24 тис. євро.

Ініціатива уряду була розкритикована Єврокомісією та президентом Румунії Клаусом Йоганнісом, який долучився до протестів та оскаржив у Конституційному суді урядову постанову. На п'ятий день багатотисячних акцій уряд погодився відкликати декрет.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: