У МОЗі розказали, як лікуватися від ботулізму за відсутності необхідної сироватки

У МОЗі розказали, як лікуватися від ботулізму за відсутності необхідної сироватки
Головний лікар Українського центру контролю та моніторингу захворювань МОЗ України Роман Родина
Фото: ukrinform.ua

В Україні сироватки від ботулізму немає з 2014 року

Головний лікар Українського центру контролю та моніторингу захворювань МОЗ України Роман Родина в інтерв'ю «Главкому» пояснив, як лікуватися від ботулізму за відсутності необхідної сироватки. Він порадив хворим жодним чином не вдаватися до самолікування, а негайно звертатися до лікаря.

«Сироватка – це гарантія того, що людина не помре, і того, що організм не зазнає токсичного впливу, який може потім позначитися на стані її здоров’я. Простіше кажучи, полегшить наслідки. Що раніше людина звернеться по медичну допомогу, то раніше лікарі почнуть вживати необхідних заходів», - пояснив Родина.

За його словами, Міністерство охорони здоров'я робить усе для того, щоб вирішити проблему із сироваткою від ботулізму у найкоротші терміни.

«Не секрет, що проблема із сироваткою зараз є. Але міністерство, як я вже казав, робить усе для того, щоб її вирішити у найкоротші терміни. Знаєте, краще запобігти захворюванню, ніж його потім лікувати, тим паче в умовах, коли обмежений доступ до ефективних ліків. Враховуючи зростання захворюваності, ми радимо утриматися від споживання продукції, яка потенційно може бути джерелом зараження ботулізмом. Якщо вже захворіли, то жодним чином не вдаватися до самолікування, а звертатися до лікаря. Вони знають, як діяти, що таке детоксикаційна терапія, яку може бути надано лише в умовах спеціалізованої клініки. В будь-якому випадку те, як саме лікувати, визначатиме лікар. Від того, як швидко почати лікування, також залежить успіх», - розповів головний лікар Українського центру контролю та моніторингу захворювань МОЗ.

Нагадаємо, минулої осені вже фіксувався спалах ботулізму. Тоді хворих рятували польською сироваткою, мінімальну партію якої терміново завезли в Україну. Сьогодні ж у разі потреби за польську сироватку на чорному ринку треба буде викласти близько 18 тисяч гривень. І як вирішити проблему саме зараз, а не завтра, не знає навіть міністр охорони здоров’я Уляна Супрун. Днями вона відмовилася відповідати журналістам, які перейнялись проблемою ботулізму.



Нагадаємо, 31 травня у Херсоні жінка 1986 року народження  захворіла на ботулізм після того, як з'їла в'ялену рибу.

2 червня стало відомо, що у Києві виявили новий випадок захворювання на ботулізм.

У Києві після цього заборонили продавати в'ялену рибу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: