«Дай п’ять!» Як Рада прокотила Луценка

тема тижня
«Дай п’ять!» Як Рада прокотила Луценка

Народні депутати надали згоду на зняття недоторканності тільки з трьох колег

«Парламент пішов на самогубство. Те, що вони дали згоду на трьох депутатів – це позитив, але суспільство вимагає куди більшого». Генпрокурор Юрій Луценко був обурений увечері у вівторок з розгляду парламентом подань на зняття недоторканості з п'ятьох нардепів. Результат цього цирку після 4,5 годин демагогії його явно не задовольнив. Як і голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, який назвав рішення сесійної зали сюрреалізмом. Що ж відбувалося в історичний, за визначенням деяких депутатів, день, коли вони могли скопом здати правосуддю аж півдесятка своїх колег, спостерігав «Главком».

Історія зі зняттям недоторканості мала стати основною на останньому пленарному тижні цієї сесії. І це незважаючи на такі важливі законопроекти, як пенсійна та медична реформа, закон про Конституційний суд, урядові зміни до бюджету. Фактично, на все про все тепер у Ради залишається один четвер – і цього дня планується розглядати зняття недоторканості з ще однієї мішені Генпрокуратури – Михайла Добкіна, регламентний комітет щодо якого має зібратися сьогодні. Засідання останнього взагалі стали окремим блокбастером – комітет під керівництвом колишнього помічника Миколи Мартиненка Павла Пинзеника з «Народного фронту» завалив подання на чотирьох депутатів із п’яти, зробивши виняток тільки для Борислава Розенблата з БПП. Депутата, який надто вже засвітився у викривальних муві із загадковим агентом під прикриттям НАБУ Катериною, яка провокувала одного зі спікерів президентської політсили на отримання хабара. Щодо Євгена Дейдея, Максима Полякова («Народний фронт»), Андрія Лозового (Радикальна партія) та Олеся Довгого («Воля народу») комітет вважав подання Генпрокуратури недостатньо переконливими.

Тим не менш, рішення щодо всіх кандидатур на зняття недоторканості мала винести Верховна Рада, яка могла просто не брати висновки комітету до уваги. Фракції коаліції ще в понеділок більш-менш визначилися щодо голосування за зняття недоторканості – і Блок Порошенка, і «Народний фронт» пообіцяли позитивно голосувати за всі п’ять подань. В тому числі, за своїх.

«Порошенквіцям» було простіше. «Розенблат вже надто зашкварився, тим більше, він сам просив зняти з нього недоторканість, тому що все розумів», – розповідали депутати з БПП після засідання фракції у понеділок. Заодно скандального депутата вигнали з фракції. Тим не менш, Розенблат нікуди не збирався тікати, оскільки отримав гарантії, що зала не проголосує за його отримання та арешт. Мажоритарників з БПП більше цікавила ситуація зі змінами в бюджет, які планує Володимир Гройсман для підвищення соціальних гарантій, – в обмін вони очікують персональних преференцій. Але це дещо інша історія, де рядові депутати вступають у, скажімо так, непорозуміння з керівництвом фракції. І її розвиток ми можемо ще побачити.

На засіданні «Народного фронту» було гарячіше. Дейдей та Поляков всерйоз розраховували, що фракція їх не здасть. Але велика рада «фронтовиків»  у складі Арсенія Яценюка, Андрія Парубія, Анатолія Турчинова, Арсена Авакова була налаштована в цьому плані рішуче. Депутатам була обіцяна всіляка юридична підтримка, але той же Турчинов проштовхував ідею «здати своїх» у сесійній залі. Аваков, який вважається патроном Дейдея, нібито навіть нагадував, завдяки кому той потрапив у список, і обіцяв, що більше цього не повториться. В результаті «Фронт» устами свого лідера Максима Бурбака розродився прес-релізом, в якому пообіцяв зняти недоторканність з усіх шести (плюс Добкін) фігурантів, але при цьому назвавши справи проти своїх Дейдея і Полякова профанацією та звинувативши НАБУ у свавіллі та перевищенні повноважень.

«Батьківщина» та «Самопоміч», депутатів яких не було в поданнях, обіцяли підтримати всі забаганки прокуратури. В Опоблоці, кандидат від яких може спливти в залі лише в четвер, пояснили «Главкому» свою позицію так: «Ні за кого не будемо голосувати, аби не було зайвих питань, чому за тих, або не за тих. Це їхні розбірки». І слова дотримали: голоси іноді давали тільки такі «самостійні птахи», як Вадим Рабінович, який прогулювався в сектор БПП і про щось завзято жартував з Олександром Бригинцем, та Юхимом Звягільським.

Але мало хто очікував, що голосувати за п’ять подань знадобиться аж у вівторок. Включаючи й самого Юрія Луценка, який, як виявилось, перебував у відрядженні, але без присутності якого розгляд питань, згідно з регламентом, просто не міг відбутися. Питання щодо Дейдея і Довгого, згідно з усіма процедурами, мали розглядати вже вчора, але БПП та «Фронт» запропонували рішення перенести розгляд питань на четвер, аби приплюсувати туди ще й Добкіна, проте це не знайшло підтримки в залі. Тож Парубій зазначив, що негайно запросить Луценка для представлення подань на Дейдея і Довгого. Проте Юрія Віталійовича довелось чекати аж до вечірнього засідання. За офіційною версією, той перебував у відрядженні, за версією ж Олега Ляшка, генпрокурор «до двох ночі п'янствував, а зараз відсипається». Батл Ляшка з Луценком взагалі став традиційною частиною дійства.

Дейдей

Євген ДейдейЄвген Дейдей

Перше голосування було ключовим. Подання прокуратури щодо персони Дейдея було вельми травоїдним. Депутата звинуватили в незаконному збагаченні – за версією слідства, доходи Дейдея і його дружини становили 1,44 млн грн, в той час, як сім'я змогла придбати майна на суму 6,393 млн грн. Дейдей пояснював цю купівлю позикою, яку йому нібито надав пан Ігор Лінчевський, який є помічником іншого депутата «Народного фронту» Дениса Дзендзерського. На думку прокуратури, позика була фіктивною. Щодо Дзендерського Холодницький вніс подання на зняття депутатської недоторканості вже під час засідання щодо неточностей у декларації. Про це він написав в своєму «фейсбуці». Дзендзерський на запитання журналістів, як він відреагує на це подання, казав, що його не бачив, тож припускає, що голова САП просто пожартував або хтось пише в соцмережі від його імені.

Дейдей з трибуни парламенту, ніяково оголосивши, що буде виступати російською, тому що з Одеси, був дуже лаконічний. Він швидко запевнив, що справа має політичну складову, є «чітка» людина, яка надавала йому кредит, та закликав «розсудити по совісті і закону».  Фактичний голова регламентного комітету та однопартієць Дейдея Павло Пинзеник нагадав, що того фактично незаконно прослуховували. Голова фракції «фронтовиків» Максим Бурбак вкотре зарядив пластинку, що є справа, «з такою ж фабулою щодо одного народного депутата з фракції БПП, який також позичив у своєї нареченої гроші, купив елітну нерухомість в місті Києві і проти нього навіть не порушили справу в НАБУ». Очевидно, натякаючи на Сергія Лещенка з його багатостраждальною квартирою та дівчиною-діджейкою.

Олег Ляшко одразу почав свій тиск на Луценка, який згодом переросте в анекдотичні форми: «Луценко на посаді Генпрокурора був призначений через політичний тиск президента Порошенка, завдання  якого –  контрольований, керований, знищений парламент. Це спосіб президента встановити диктатуру у Верховній Раді». І оголосив мантру, яку буде проголошувати ще неодноразово, що «радикали» наполягатимуть на невідкладному розгляді законопроекту про повне скасування депутатської недоторканності, прийняття закону про процедуру імпічменту та тимчасові слідчі комісії.

В результаті для зняття недоторканості з Дейдея так і не вистачило голосів під гоготіння в залі. 192 – незважаючи на попередні обіцянки, «злилась» майже половина «Народного фронту», "у відказ" пішли «радикали» та і в БПП дав тільки 86 голосів із 139. Не дарма Дейдей ходив плескатись по плечах з партнерами по коаліції, зокрема - з лідером фракції БПП Артуром Герасимовим, до голосування, а вже потім від душі «дав п’ять» Сергію Березенку. «Виродки», – таке смс отримав від одного з членів «Фронту» кореспондент «Главкому» після голосування колег по фракції щодо Дейдея.

Довгий

Олесь ДовгийОлесь Довгий

Із цим персонажем часів мерства в Києві Леоніда Черновецького все було дуже непросто. З одного боку, його одіозність нібито мала налаштувати проти нього «демократичні» фракції. Довгий є фігурантом кримінальної справи за фактом незаконного виділення земельних ділянок на території заповідника «Жуків острів». У серпні 2007-го Київрада своїм рішенням ліквідувала заказник «Жуків острів», скоротивши його площу з 1630 га до 196 га. Згодом земля, що залишилася поза заказником, була роздана під забудову, в тому числі, кооперативам, близьким до Віктора Януковича. ГПУ стверджує, що відповідні рішення виносились з порушенням регламенту і зловживанням з боку тодішнього секретаря Київради.  Луценко порівняв цей прецедент із земельними звинувачуваннями на адресу Добкіна та пригрозив відповідальністю тодішньому секретарю Харківської міськради, а нині меру Харкова Геннадію Кернесу та колишньому меру Києва Леоніду Черновецькому.

Цікаво, що Довгий у своєму виступі не заперечував порушення регламенту Київради, який не є законом, проте пішов у наступ: «Ми з вами, грубо порушуючи регламент, з голосу протягували числені зміни до чинного законодавства України, якими протягнули пана Луценка на посаду генпрокурора. І коли ми це з вами робили, ми вірили, що саме Луценко на посаді генерального прокурора буде людиною, яка на своєму власному досвіді пережила беззаконня силових структур. Ми вірили, що він стане людиною, яка ніколи в житті не використає цю владу для з’ясування особистих стосунків і образ минулого».  Довгий покаявся, що голосував свого часу за кандидатуру Луценка і закликав зняти з нього недоторканність. Довго просити Довгого не довелося – Лесик розчулив залу і отримав 251 голос «за».

Лозовий

Мабуть, найбільш бурхливе подання, враховуючи рівень ідіосінкрозії Луценка та «радикалів». Лозового звинувачують у «умисному ухилянні від сплати податків і зборів, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах». з 1 січня 2007 по 31 грудня 2015 року. «Лозовий занизив суму оподатковуваного доходу на 8 622 647,4 грн, що призвело до несплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб за вказаний період в розмірі 1 717 221,4 грн і військового збору в розмірі 129 339,71 грн», – йдеться в поданні ГПУ.  Луценка здивувало, що Лозовий задекларував такі статки, торгуючи ялинками та отримавши спадщину від дідуся з Москви. «Будучи з Рівного, я пам'ятаю скільки коштували ялинки: за моїми підрахунками, для того, щоб заробити на 80 тисяч доларів, 150 тисяч євро і 800 тисяч гривень, треба було вирізати ліс десь так від Рівного до Костопіля», – провів розрахунки генпрокурор.

Лозовий підійшов до свого захисту творчо. Він назвав подання «макулатурою» та, в свою чергу, звинуватив Луценка в незадекларуванні холодної та вогнепальної зброї, якою той необережно хизувався по телебаченню. І нагадав Луценку 850-метровий будинок, яким володіє 75-річний тесть прокурора, який вже 12 років на пенсії.

Тут вже на захист генпрокурора від БПП, теж креативно, вийшов Олексій Гончаренко: «Якщо ми зараз не голосуємо за зняття недоторканності з Лозового, тоді нам треба визнати його святим. Звернутися до Ватикану в конгрегацію у справах святих, і до Андрія Лозового ходити молотися, просити грошей на життя, бо багато громадян України не мають за що жити. Так Лозовой їм розкаже, як це зробити, це святий Андрій. Знаєте, як Свята Богородиця дає жіночкам, святий Андрій буде давати бідним. Бо він людина, яка ніколи ніде не працювала, нічого не заробила, показуємо мільйонні статки – мільйони».

Задоволений Гончаренко повернувся тиснути руки своїм однофракційникам, але його заклик всім записуватись в «церкву святого Лозового» пройшов марно. Не допомогли навіть гучні стукання по трибуні Луценка: «Да, цей Генпрокурор не буде плясати під вашу дудку! Я буду подавати ці подання, якщо буде склад злочину. І зараз стверджую: ваш народний депутат не сплатив до держави мільйон 700 тисяч гривень, так потрібних бідним людям, за яких ви так вболіваєте, і на фронті, якому треба допомагати. Їх треба сплатити, або сушити сухарі – іншого не буде».

Луценко не пропустив можливості відпустити гомофобні жарти про Ляшка, який до того заявив, що, на відміну від багатьох, є політиком зі стрижнем, чим викликав регіт у залі: «Шановний пане Андрію, недотОркaнність, бо ви кажете недоторкАність – це щось інше, це спитайте в свого лідера з вашим стрижнем. Недоторкaнність я хочу зняти, все решта – не моє».

Тим не менш, симпатії залу залишились на боці Лозового: за зняття недоторканності він отримав лише 177 голосів.

Поляков-Розенблат

Борислав РозенблатБорислав Розенблат

Найбільш кримінальна парочка. Історія з агентом під прикриттям Катериною («Це 28-річна дівчина, яку скоро всі побачать», – пообіцяли «Главкому» в правоохоронних колах) з відповідним фільмом, де Розенблат обіцяє їй вирішити всі проблеми за певні суми, вже стала мемом. Сторони обвинувачення на регламентному комітеті продемонстрували зловживання службовим становищем та вимагання нардепа в різних ресторанах Києва. На цих зустрічах депутат розповідав про можливість впливати на рішення Житомирської обласної ради, суди, прокуратуру та посадових осіб в Держгеокадастрі в «бурштинових справах».

Поляков зі своїм скромним хабарем $ 7,5 тис. у ній, певним чином, випадкова людина, на що в неофіційних бесідах наголошують його однопартійці. «Ну, взяв він ці 7 штук, ми ж не проти, щоб це розслідували, – каже співрозмовник з «Народного фронту». – Але ж не можна його рівняти з Розенблатом, який системний мафіозі на бурштині». Втім навіть щодо Розенблата, який, мабуть, був найімовірнішим кандидатом «на заклання», не вийшло повного пакету – Рада рекордними 296 голосами дала згоду на його притягнення до кримінальної відповідальності, але відмовила його затриманню і арешту, як і Полякову. Причому, розуміючи своє становище, коли його виключила фракція, він, як і Довгий, гучно попросив зняття недоторканності, аби довести свою невинуватість у судах. Бідолашний Розенблат взагалі весь день ходив як з хреста знятий – колишні колеги по фракції його цурались, хоча під час його виступу й лунали жіночі вигуки «Молодець!»

Луценко після такого холодного душу – три з п’яти і ті неповноцінно – пообіцяв, що з вересня всі подання будуть внесені повторно. Втім незрозуміло, чому є сподівання, що результат зміниться.

«Те ж подання на Дейдея – це дурість і ніхто мене не примусить за це голосувати, – каже «Главкому» співрозмовник із «Народного фронту». –  Наші бонзи щось там домовляються з Петром, але у нас свої думки».

Тим часом за всіма пристрастями щодо «доторканності» до кінця сесії фактично лишається один день… Які там лишились реформи?

Павло Вуєць, Станіслав Груздєв (фото), «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: