Як примусити депутатів працювати

Андрій Парубій, спікер наш, бідкається, що потрібно закони підганяти під реальність.

Ну, ось реальність така, що не ходять депутати на голосування щодня, а тим більше, скажімо, по п'ятницях і у передсвяткові дні. Значить приймаємо зміни в регламент Ради, які не обтяжуватимуть народних депутатів необхідністю бувати під час пленарних сесій в залі частіше, ніж два рази на тиждень - в спеціальні дні для голосувань.
Я би пішов ще далі - узаконив порядок, за яким відсутність половини плюс один співробітника є законною підставою не працювати. Ну, ось прийшов головлікар зранку в лікарню, а половини лікарів і медсестр на робочому місці немає, він бере і просто оголошує усім хворим, що цей день є нелікувальним.
А командир роти десь на передовій після враншіньої повірки, щиро здивований відсутністю половини особового складу, приймає тяжке командирське рішення на бойове чергування ротою не заступати. 
Якщо серйозно, то я цілком згоден з Андрієм Парубієм, що ідея примусити народних депутатів бувати на робочому місці в залі щодня - з розряду сюрреалістичних фантасмагорій. Ну, правда ж, що вони нам зобов'язані, чи що? Ми що подбали для них хоча би за пристойну зарплату? Хто би з нормальних людей взагалі за 5,5 тисяч гривень на місяць (ну, там ще плюс дрібниці - безкоштовний проїзд, помічники та інше соціально-пільгове сміття) частіше двох разів на тиждень погодився б пальцем на кольорові кнопки натискати? Заради чого? Тільки не потрібно про відповідальність - це для лохів, пардон, виборців.
Головне не говорити на цю тему з самими депутатами, бо дізнаємось страшну правду, що частіше одного-двох разів на тиждень там (під куполом Верховного цирку України) і робити немає що - проектів законопроектів немає, уряд недопрацьовує, існуючі проекти законів і порядок денний роздається пізно і невчасно. Дійсно, непідготовлений співрозмовник і справді може подумати, як завинило життя перед нардепами.
Тому я би не ставив нереалістичних завдань - примусити депутатів працювати щодня. Достатньо щодругого дня. Для цього варто лише закріпити в законодавстві норму, згідно з якою відсутність в залі кворуму впродовж двох сесійних робочих днів є підставою для дострокового припинення повноважень діючої Верховної Ради. А зарплатою, чи тим більше апелюванням до совісті, ми депутатів не переконаємо. Така реальність.
P.S. Підказують, що депутатська «мінімалка» вже 17,8 тисяч грн., що, з іншого, боку лише підтверджує. що до совісті і зарплати там апелювати сенсу немає.

Джерело: Facebook