Богдан Яременко Народний депутат України

Як примусити депутатів працювати

Андрій Парубій, спікер наш, бідкається, що потрібно закони підганяти під реальність.

Ну, ось реальність така, що не ходять депутати на голосування щодня, а тим більше, скажімо, по п'ятницях і у передсвяткові дні. Значить приймаємо зміни в регламент Ради, які не обтяжуватимуть народних депутатів необхідністю бувати під час пленарних сесій в залі частіше, ніж два рази на тиждень - в спеціальні дні для голосувань.
Я би пішов ще далі - узаконив порядок, за яким відсутність половини плюс один співробітника є законною підставою не працювати. Ну, ось прийшов головлікар зранку в лікарню, а половини лікарів і медсестр на робочому місці немає, він бере і просто оголошує усім хворим, що цей день є нелікувальним.
А командир роти десь на передовій після враншіньої повірки, щиро здивований відсутністю половини особового складу, приймає тяжке командирське рішення на бойове чергування ротою не заступати. 
Якщо серйозно, то я цілком згоден з Андрієм Парубієм, що ідея примусити народних депутатів бувати на робочому місці в залі щодня - з розряду сюрреалістичних фантасмагорій. Ну, правда ж, що вони нам зобов'язані, чи що? Ми що подбали для них хоча би за пристойну зарплату? Хто би з нормальних людей взагалі за 5,5 тисяч гривень на місяць (ну, там ще плюс дрібниці - безкоштовний проїзд, помічники та інше соціально-пільгове сміття) частіше двох разів на тиждень погодився б пальцем на кольорові кнопки натискати? Заради чого? Тільки не потрібно про відповідальність - це для лохів, пардон, виборців.
Головне не говорити на цю тему з самими депутатами, бо дізнаємось страшну правду, що частіше одного-двох разів на тиждень там (під куполом Верховного цирку України) і робити немає що - проектів законопроектів немає, уряд недопрацьовує, існуючі проекти законів і порядок денний роздається пізно і невчасно. Дійсно, непідготовлений співрозмовник і справді може подумати, як завинило життя перед нардепами.
Тому я би не ставив нереалістичних завдань - примусити депутатів працювати щодня. Достатньо щодругого дня. Для цього варто лише закріпити в законодавстві норму, згідно з якою відсутність в залі кворуму впродовж двох сесійних робочих днів є підставою для дострокового припинення повноважень діючої Верховної Ради. А зарплатою, чи тим більше апелюванням до совісті, ми депутатів не переконаємо. Така реальність.
P.S. Підказують, що депутатська «мінімалка» вже 17,8 тисяч грн., що, з іншого, боку лише підтверджує. що до совісті і зарплати там апелювати сенсу немає.

Джерело: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: