Драма у Гданську. Як протидіяти тим, хто хоче вбивати?

Мер Гданська Павел Адамович

Тероризм, як жахливий вірус, інфікує зараз різні країни

Сьогодні у лікарні помер мер Гданська Павел Адамович.

Вчора під час концерту благодійної організації «Великий оркестр святкової допомоги» 27-річний Стефан вийшов на сцену і кілька разів вдарив його ножем. Лікарі боролися за життя пораненого, але, на жаль, врятувати не змогли. Я висловлюю своє щире співчуття польському народу.

Тероризм, як жахливий вірус, інфікує зараз різні країни. Шлях для розвитку умовного «суспільного імунітету» від терористів має бути напрацьований спільними зусиллями. Я вважаю, що повинен бути створений не лише Європейський, а й потужний Міжнародний наднаціональний центр протидії тероризму (за прикладом Всесвітньої організації охорони здоров’я). Або ж мають бути розширені функції Контртерористичного управління Організації Об'єднаних Націй. У склад такої установи мають входити як представники спецслужб різних держав, так і психіатри, дипломати, військові, теологи та криміналісти, які будуть виконувати практичні функції.

Зокрема, ми розуміємо, що людина, яка бажає сіяти атмосферу страху та вбивати інших заради певних ідей, й сама, скоріше за все, розвивалася у неблагополучному середовищі. У тому числі, в матеріальному плані. Завдання суспільства мінімум — дати вибір таким людям: чи вирішувати свою внутрішню проблему проявом ненависті, бо вони не бачать іншого шляху, чи побудувати своє життя в альтернативний спосіб. Обов’язково має бути розроблений психологічний портрет терориста та колективні напрацювання спеціалістів, як не покарати, а саме припинити підготовку до терористичного акту. Бо зараз працює система, де діє лише кара для злочинців. Але при такій системі скоєного вже не повернеш.