День народження полковника Січових стрільців Андрія Мельника

ілюстративне фото

Хто цей стильний бородатий хіпстер, що на фото? Ні, не кажіть, ви не можете цього знати. Він багато років несправедливо жив у тіні більш розкручених героїв, хоча сам побачив і зробив немало.

Полковник Січових стрільців Андрій Мельник, начальник Штабу Дієвої Армії УНР, заступник командира групи Січових стрільців, учасник бою на Маківці, боїв за київський Арсенал, бою під Мотовилівкою, один з творців УВО та ОУН.

Друг, шваґро і побратим Євгена Коновальця.

Товарні вагони, двадцятиградусний мороз, скривавлені бинти, черствий буханець хліба на трьох, десять снарядів на дивізію, забиті тифозними хворими шпиталі, спирт, щоб не замерзнути.

Так хочеться сонця і миру.

… А в цей час сірі шинелі зціплювали зуби і вперто тримали останні кілометри фронту.

Держава та армія скупчились на клаптику території заледве в 20 кілометрів квадратних. Залишилось тільки залагодити дрібні паперові формальності. Головний Отаман Петлюра в теплому салон-вагоні готується виїздити в Польщу для укладення договору. Останні штабні наради. Отаман Андрій Мельник, з температурою 40 градусів, подивився на присутніх якось особливо проникливо та співчутливо та разом з Коновальцем побажав уряду всього найкращого.

… Хочете знати, як усе це виглядало в реальному людському вимірі? Офіційне історіографічне видання «Похід українських армій на Київ – Одесу в 1919 році» в телеграфному стилі відзначило на полях: «Отаман Коновалець і його помічник отаман А. Мельник дуже хвилюються і весь час хапаються за зброю».

Перегляньте їхні вицвілі від часу чорно-білі світлини і запам’ятайте їх такими, якими вони були тоді, кидаючи виклик долі і цілому світові, посміхаючись назустріч смерті і посилаючи її під три чорти. Вони вижили, щасливо одружились на двох сестрах і розпочали свою власну війну.

З Уродинами, Полковнику!

Нічого не даремно.