Юрій Михальчишин Політичний діяч

День народження полковника Січових стрільців Андрія Мельника

ілюстративне фото

Хто цей стильний бородатий хіпстер, що на фото? Ні, не кажіть, ви не можете цього знати. Він багато років несправедливо жив у тіні більш розкручених героїв, хоча сам побачив і зробив немало.

Полковник Січових стрільців Андрій Мельник, начальник Штабу Дієвої Армії УНР, заступник командира групи Січових стрільців, учасник бою на Маківці, боїв за київський Арсенал, бою під Мотовилівкою, один з творців УВО та ОУН.

Друг, шваґро і побратим Євгена Коновальця.

Полковник Січових стрільців Андрій МельникПолковник Січових стрільців Андрій Мельник

Товарні вагони, двадцятиградусний мороз, скривавлені бинти, черствий буханець хліба на трьох, десять снарядів на дивізію, забиті тифозними хворими шпиталі, спирт, щоб не замерзнути.

Так хочеться сонця і миру.

… А в цей час сірі шинелі зціплювали зуби і вперто тримали останні кілометри фронту.

Держава та армія скупчились на клаптику території заледве в 20 кілометрів квадратних. Залишилось тільки залагодити дрібні паперові формальності. Головний Отаман Петлюра в теплому салон-вагоні готується виїздити в Польщу для укладення договору. Останні штабні наради. Отаман Андрій Мельник, з температурою 40 градусів, подивився на присутніх якось особливо проникливо та співчутливо та разом з Коновальцем побажав уряду всього найкращого.

… Хочете знати, як усе це виглядало в реальному людському вимірі? Офіційне історіографічне видання «Похід українських армій на Київ – Одесу в 1919 році» в телеграфному стилі відзначило на полях: «Отаман Коновалець і його помічник отаман А. Мельник дуже хвилюються і весь час хапаються за зброю».

Перегляньте їхні вицвілі від часу чорно-білі світлини і запам’ятайте їх такими, якими вони були тоді, кидаючи виклик долі і цілому світові, посміхаючись назустріч смерті і посилаючи її під три чорти. Вони вижили, щасливо одружились на двох сестрах і розпочали свою власну війну.

З Уродинами, Полковнику!

Нічого не даремно. 

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: