Дві причини, навіщо Кремль втягує Північну Корею у війну

Путін і Кім Чен Ін одного поля ягоди
фото з відкритих джерел

Російсько-північнокорейська взаємодія активізувалася під час правління Путіна

Росія активно розпускає чутки про можливість участі Північної Кореї у війні проти України.

Щоправда, точка входу цієї інформації – державне телебачення. Нещодавно на цю перспективу натякнув пропагандист Коротченко. Втім, вона виглядає примарною та смішною.

Що потрібно Кремлю у цьому кейсі? По-перше, таким чином штучно підкріпити реноме великої держави (візит до Тегерану і домовленість про іранські безпілотники, переговори з Ердоганом про часткову оплату рублями газу, що експортується; вигадані розмови про північнокорейських добровольців). РФ створює видимість, що на неї ніби зважають і вона здатна сформувати альтернативу колективному Заходу у вигляді умовно «колективного Сходу».

По-друге, має на меті штучно масштабувати війну в Україні, представити її як глобальне світове протистояння Росії та Заходу, а не як збройний конфлікт двох православних слов'янських країн. Антизахідний наратив з логіки Росії добре вписується на користь деяких азіатських держав – потенційних партнерів Путіна.

Але якщо копнути глибше у відносини двох тоталітарних паростків світової периферії – КНДР та РФ, то виявиться багато цікавих фактів.

Відносини Росії та КНДР регулюються підписаним у 2000 р. «Договором про дружбу, добросусідство та співробітництво», в якому не виявилося статті про надання військової допомоги. Подібна стаття була у схожому договорі СРСР та Північної Кореї. Тому про участь північнокорейських солдатів на фронтах в Україні говорити не доводиться.

Російсько-північнокорейська взаємодія активізувалася за правління Путіна, особливо після 2014 року, коли російський диктатор уже не приховував свого антизахідного курсу. 2014 р. було підписано угоду про перехід на рублі у розрахунках між КНДР та Росією. Також було підписано угоду про списання всіх корейських боргів перед Росією.

А ось той факт, що війна в Україні сприятиме подальшому зближенню Північної Кореї та РФ, стає очевидним. Співпраця можлива у сфері спрямування північнокорейських робітників на окуповані території України. Для КНДР це важливо з точки зору «позлити» США та продемонструвати зневагу до міжнародних санкцій, введених проти ядерної програми КНДР.

Москва зараз може загрожувати експортом передових ракетних та нуклеарних технологій у КНДР для активізації торгів із Заходом у питанні пом'якшення санкцій. Однак, якщо це справді станеться, то буде лише на шкоду фінансовим інтересам Росії. КНДР на оплату таких технологій не має грошей.