Олег Постернак Політтехнолог, політичний консультант

Дві причини, навіщо Кремль втягує Північну Корею у війну

Путін і Кім Чен Ін одного поля ягоди
фото з відкритих джерел

Російсько-північнокорейська взаємодія активізувалася під час правління Путіна

Росія активно розпускає чутки про можливість участі Північної Кореї у війні проти України.

Щоправда, точка входу цієї інформації – державне телебачення. Нещодавно на цю перспективу натякнув пропагандист Коротченко. Втім, вона виглядає примарною та смішною.

Що потрібно Кремлю у цьому кейсі? По-перше, таким чином штучно підкріпити реноме великої держави (візит до Тегерану і домовленість про іранські безпілотники, переговори з Ердоганом про часткову оплату рублями газу, що експортується; вигадані розмови про північнокорейських добровольців). РФ створює видимість, що на неї ніби зважають і вона здатна сформувати альтернативу колективному Заходу у вигляді умовно «колективного Сходу».

По-друге, має на меті штучно масштабувати війну в Україні, представити її як глобальне світове протистояння Росії та Заходу, а не як збройний конфлікт двох православних слов'янських країн. Антизахідний наратив з логіки Росії добре вписується на користь деяких азіатських держав – потенційних партнерів Путіна.

Але якщо копнути глибше у відносини двох тоталітарних паростків світової периферії – КНДР та РФ, то виявиться багато цікавих фактів.

Відносини Росії та КНДР регулюються підписаним у 2000 р. «Договором про дружбу, добросусідство та співробітництво», в якому не виявилося статті про надання військової допомоги. Подібна стаття була у схожому договорі СРСР та Північної Кореї. Тому про участь північнокорейських солдатів на фронтах в Україні говорити не доводиться.

Російсько-північнокорейська взаємодія активізувалася за правління Путіна, особливо після 2014 року, коли російський диктатор уже не приховував свого антизахідного курсу. 2014 р. було підписано угоду про перехід на рублі у розрахунках між КНДР та Росією. Також було підписано угоду про списання всіх корейських боргів перед Росією.

А ось той факт, що війна в Україні сприятиме подальшому зближенню Північної Кореї та РФ, стає очевидним. Співпраця можлива у сфері спрямування північнокорейських робітників на окуповані території України. Для КНДР це важливо з точки зору «позлити» США та продемонструвати зневагу до міжнародних санкцій, введених проти ядерної програми КНДР.

Москва зараз може загрожувати експортом передових ракетних та нуклеарних технологій у КНДР для активізації торгів із Заходом у питанні пом'якшення санкцій. Однак, якщо це справді станеться, то буде лише на шкоду фінансовим інтересам Росії. КНДР на оплату таких технологій не має грошей.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: