Світле майбутнє не за горами, якщо не розвалимося

Головний підсумок 2014 року, можна сказати, має дві сторони.

Головний підсумок 2014 року, можна сказати, має дві сторони. По-перше, ми просто врятували завоювання демократії, які були наслідком нашого розвитку за останні 20 років і зміцнили позиції свободи і незалежності, хоч з великими труднощами. Але друге – є трагічний бік цієї історії – виявилося, що ми не змогли розв’язувати ці задачі без війни.

Що стосується 2015 року, я думаю, що по-перше не буде того краху сподівань, надій, того відчаю і тієї байдужості, яка передрікають нам деякі люди. Скажімо, які непрофесійно займаються політикою і мають таке відчуття скорботи. Я думаю, що буде все гаразд, тільки це буде вимагати від всіх напруження і зусилля.

Я думаю, що якраз 2015 рік буде вирішальним для України. Хто знає, як це буде? Але якби ми тільки пройшли цю точку біфуркації, як кажуть. Якби ми тільки пройшли між Сціллою і Харібдою, як казали у глибоку давнину. Щоб ми протрималися, щоб ми тільки не розвалилися.

Це буде означати, що ми будемо жити, і ми будемо здатні за пару років зробити вирішальні кроки до світлого майбутнього. Я би не побоявся сказати таку фразу.

Автор - Мирослав Попович, директор Інституту філософії імені Г.С.Сковороди НАН України