Автокефалія для України: союзник РПЦ зробив заяву, яка розчаровує Москву

І Олександрійський Патріарх, і Митрополит Польщі не налаштовані на той войовничий лад, який зараз демонструє Москва

ДОКУМЕНТ: Звернення двох Предстоятелів

Звернення 
Його Блаженства Феодора ІІ, Патріарха Олександрійського і всієї Африки та Його Блаженства Сави, Митрополита Варшавського і всієї Польщі

Ми, глави двох Помісних Церков, - які зустрілися на польській території та відчуваючи відповідальність за життя Святого Православ‘я у сучасному світі, його мир, єдність та дотримання догматичного і канонічного порядку, перед викликами того досвіду, в якому Православ‘я в Україні живе зараз - в дусі братньої любові ми звертаємося до всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь через набуття автокефалії Українською Церквою: будь-ласка зробіть все що у вашій силі щоби розв‘язати конфлікт через це питання та встановити мир на Українській території.

Звершуючи Божественну літургію в свято Різдва Пресвятої Діви Марії ми молимося про єдність і мир Українського народу. Одночасно ми надсилаємо свої братні вітання Главам Помісних Православних Церков і всій Повноті Святого Православ‘я.

Феодор,
Папа і Патріарх Олександрійський і всієї Африки

Сава,
Православний Митрополит Варшавський і всієї Польщі

Варшава - Бельськ Подляський
21.08.2018

Мій коментар

Цей документ демонструє, що і Олександрійський Патріарх, і Митрополит Польщі не налаштовані на той войовничий лад, який зараз демонструє Москва.

Немає ані засудження самої ідеї автокефалії Церкви в Україні, ані дій Вселенського Патріархату - хоча МП розраховує на подібне засудження. Особливо від Олександрійського Патріарха, як Предстоятеля елліністичної Церкви, який найактивніше взаємодіє з РПЦ (наприклад, лише він з Патріархів поїхав до Москви на святкування 1030-ліття Хрещення Русі).

Отже заява двох Предстоятелів - важливий позитивний знак.

І ще один момент. Москва наполягає на тому, що ВСІ Предстоятелі мають разом вирішувати питання проголошення автокефалії УПЦ. А цей документ демонструє, що два Предстоятеля не претендують на таку роль і повноваження.