Експерти розповіли, на що варто звертати увагу при виборі гірчиці
Натуральна гірчиця повинна мати приємний світло-жовтий або жовто-коричневий колір
На «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми» про гірчицю - найпопулярнішу приправу на українській кухні. З нею навіть найпростіші частування стають по-справжньому пікантними. Діжонська, американська, баварська... Одна найкраще підходить для салатів, інша - для хот-догів, а якась - ідеально підкреслить смак м'яса. У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати гірчицю і чим цей продукт корисний для нашого організму.
«Якби існувала нагорода «Сама універсальна приправа», особисто я віддав би її гірчиці, - зізнається Олександр Лук'яненко. - Це ж просто незамінна річ в будинку! Її можна додати до м'ясних страв і вишуканих салатів. За допомогою гірчиці можна вимити посуд і до блиску очистити вікна. А при застуді можна додати в тазик з гарячою водою, щоб попарити ноги, або насипати суху гірчицю в шкарпетки».
У зернах гірчиці міститься багато корисних мікроелементів: білок, ненасичені жири, вітаміни і мінерали, які справляють на організм позитивний вплив:
- покращують кровообіг;
- виводять з організму шкідливий холестерин;
- покращують роботу серцево-
судинної і нервової систем; - нормалізують підвищений артеріальний тиск;
- стимулюють травні функції і сприяють швидкому
розщепленню жирної їжі; - зміцнюють імунітет;
- нейтралізують токсини;
- покращують пам'ять.
«Що стосується побічних дій, то вони можуть виникати при надмірному і неконтрольованому вживанні гірчиці, - каже гастроентеролог Галина Салтикова. - Гірчиця - це приправа, тому не можна заміняти нею звичайну їжу. Вона володіє дратівливим ефектом на слизові і може викликати опік. Бажано вживати не більше 2 чайних ложок продукту в день».
Також в «Корисній програмі» експерт з якості та безпеки продуктів Марія Янчик розповіла, від чого залежить смак гірчиці і як вибрати хороший натуральний продукт:
1. До складу якісної гірчиці обов'язково повинні
2. Натуральна гірчиця повинна мати приємний світло-
3. Насіння гірчиці ділиться на 3 види: білі або жовті, коричневі і чорні. При цьому чим темніше зерна, тим гострішим буде смак у готової приправи. Однак виробники не вказують, з якої сировини виготовлений їх продукт. На етикетці упаковки зазвичай вказана
4. Гірчицю бажано купувати в прозорій скляній банці, а не в пластмасовій і не в тюбику. У прозорій скляній банці видно консистенцію і колір продукту. Якщо гірчиця покрита темною скоринкою або на
5. При виборі гірчиці зверніть увагу на термін