Як журналістка на очах телеглядачів позбавлялася від шкідливих харчових звичок
«Чесно кажучи, такого результату я не очікувала. Але найбільше, що мене порадувало, - перестала боліти підшлункова»
У програмі «Ранок з Інтером» ведуча рубрики «Правила їжі» Віра Борсук протягом двох з половиною місяців на очах телеглядачів позбавлялася від шкідливих харчових звичок і виробляла корисні. Вона підводить підсумки експерименту: яких результатів досягнуто?
«Результати нових правил харчування я почала помічати вже з перших днів, - каже Віра Борсук. - Відмовитися від цукру мені вдалося напрочуд легко. Я стала краще відчувати смак їжі і насолоджуватися нею, а не їсти тільки для того, щоб вгамувати голод. До речі, почуття голоду практично не відчувалося. Зникли і висипання на шкірі. Під гримом їх не видно, але, повірте, вони були. Сподіваюся, я з ними попрощалася назавжди. І, звичайно, приємний бонус - мінус п'ять кілограмів. Чесно кажучи, такого результату я не очікувала. Але найбільше, що мене порадувало, - перестала боліти підшлункова. Гастроентеролог Лариса Бойченко, яка допомагала мені виробляти нові харчові звички, подивившись мій аналіз крові, сказала, що тепер у мене печінка працює майже як у дитини - легко. У мене був дефіцит вітаміну D. Зараз цей показник в нормі. А цей вітамін відіграє важливу роль в побудові організмом міцного імунітету і забезпечує ефект «антіейдж» - омолодження на клітинному рівні. По-моєму, непогано!»
Отже, що важливого Віра винесла зі спілкування з фахівцями з правильного харчування і впровадила в своє життя?
1. Правильно харчуватися - означає приймати їжу три-
2. Між прийомами їжі необхідно витримати три з половиною години, інакше організм не встигне «накопичити»
3. Вранці, як тільки прокинулися, - випийте склянку води, і тільки через півгодини - сніданок. Вода «запустить» роботу шлунка.
4. Ідеальний сніданок - цільнозернова каша з фруктами і ягодами. Не хочеться солодкого - з'їжте яйця з овочами. Зациклюватися на одній каші, наприклад - модній вівсянці, не корисно. Виняток з цього правила - гречка, хоча і її бажано розбавляти іншими кашами.
5. Другий правильний сніданок в ідеалі повинен включати фрукти або кисломолочні
6. На обід - велика порція салату з сезонних овочів, іноді - м'ясо, обов'язково - борщ або суп.
7. На вечерю - запечена риба з овочами. Білі сорти риби, приготовані на пару, варені, запечені - легко засвоюються і віддають максимум корисних
8. Чай варто пити тільки через 40 хвилин після їди. І зелений, і чорний напої містять в своєму складі таніни - дубильні речовини, які перешкоджають виділенню травних соків.
9. Кава, навпаки, стимулює виділення травних соків. Тому її пити до сніданку вкрай небажано, інакше не уникнути проблем зі шлунком.
10. По можливості максимально відмовтеся від цукру і
11. Міцний імунітет неможливий без належної кількості
12. Раз на тиждень корисно влаштовувати
«Повертатися до харчування, яке у мене було до експерименту, сподіваюся, я вже не буду, - каже Віра. - За цей час настільки звикла харчуватися правильно, що на щось шкідливе навіть не тягне. Мені цей експеримент дався дивно легко, і вам щиро бажаю спробувати. Наше здоров'я залежить від нас. Адже ми - те, що ми їмо».