Війська РФ просунулися біля Кремінної і безуспішно атакують Вугледар – ISW

фото: Генштаб ЗСУ

Російські війська намагаються створити умови для проведення наступальних операцій на півдні України

Російські війська трохи просунулися в Луганській області, а також здійснили низку спроб наступу в районі Вугледару, однак не мали успіху. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Луганський напрямок

Окупанти продовжують обмежені атаки на північний схід від Куп'янська та зміцнюють прикордонні позиції у Білгородській області. За даними російського блогера, окупанти відбили спробу ЗСУ відновити позиції в Гряниківці (приблизно за 16 км на північний захід від Куп'янська).

Ворожі війська також продовжили наступальні операції в районі Кремінної. За даними росЗМІ, війська РФ зупинили п'ятигодинну контрнаступну операцію українських військових у районі Кремінної. Інший пов'язаний із Кремлем блогер заявив, що російські війська захопили невказані висоти на північний захід від Кремінної.

інфографіка: ISW

Донецький напрямок

Війська РФ 2 березня продовжили наступальні операції у районі Бахмута. Підтверджені геолокацією кадри, опубліковані 2 березня, показують, що ворожа армія, ймовірно, захопила позиції на південь від Дубово-Василівки. Інші кадри показують, що окупанти, ймовірно, просунулися на сході Бахмута, а також у районі Білої Гори (13 км на південний захід від Бахмута). Бойовики ПВК «Вагнера» також здійснювали атаки у напрямку Білої Гори та Часового Яру (12 км на захід від Бахмута) і намагаються перерізати ділянку траси Т0504.

Окупанти, можливо, тимчасово згорнули зусилля по оточенню Бахмута з південного заходу, а також із північного сходу і натомість можуть зосередитися на тому, щоб чинити тиск на українські сили, щоб ті відступили з міста, зосередившись на північно-західному наступі. В останні тижні російські війська активізували наступальні операції на північних околицях і в передмісті Бахмута, досягнувши успіхів у цих районах.

Крім того, російські сили, ймовірно, здобули незначні успіхи на північний схід від Водяного (8 км на південний захід від Авдіївки).

У ЗСУ заявили, що російські сили проводять штурми біля Вугледару не менше п'яти разів на день невеликими групами по 10 солдатів або менше, але після неуспішних спроб надалі займають оборону.

інфографіка: ISW

Південний напрямок

Генштаб ЗСУ заявив, що російські війська намагаються створити умови для проведення наступальних операцій у невстановленому районі на півдні України. Експерти ISW не побачили ознак того, що російські війська готуються відновити стійкий наступ у Запорізькій області чи будь-які наступальні дії у Херсонській області.

інфографіка: ISW

Ключові висновки ISW

інфографіка: ISW
  • Кремль звинуватив Україну у здійсненні вторгнення на кордон у Брянській області Росії 2 березня, що українські чиновники спростували.
  • Передбачуваний інцидент у Брянську викликав припущення російських чиновників та ультранаціоналістичних груп щодо реакції Кремля на ситуацію.
  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц 2 березня заявив, що Німеччина веде переговори з союзниками про надання Україні гарантій безпеки, але не надав жодних подробиць щодо запропонованих гарантій.
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен коротко поспілкувався з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим на саміті G20 у Нью-Делі, Індія 2 березня, щодо призупинення Росією Нового договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (Новий СНО). Дуже ймовірно, що Кремль використовує новий СНО та побоюється ядерної ескалації, сподіваючись стримати підтримку Заходу для України.
  • Російська влада, схоже, стурбована зростаючою втратою важелів впливу на Сербію, яку Росія багато років намагалася інтегрувати в російську сферу впливу.
  • Російські ультранаціоналісти продовжують обговорювати доцільність критики російських військових зусиль і реагувати на запропоновані посилені покарання за «дискредитацію» війни в Україні.
  • Російські війська продовжували обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та наступальні дії в районі Кремінної.
  • Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута, вздовж західних околиць міста Донецька та на заході Донецької області.
  • Схоже, що російські війська тимчасово скоротили зусилля з оточення Бахмута як з південного заходу, так і з північного сходу, і, натомість, можливо, зосереджуються на тиску на українські сили, щоб вони вийшли з міста, зосередившись на північно-східному наступі.
  • Російські джерела стверджують, що російські війська збили два українських БПЛА в Криму.
  • Фінансист Wagner Group Євген Пригожин оголосив, що Wagner Group почала набір кадрів через російські спортивні клуби.
  • Російські окупанти спростували інформацію про депортацію українських дітей на російську територію.