Звільнені прикордонники пояснили, чому не можуть розповісти про полон

Богдан Марцонь та Ігор Дзюбак повернулися в Україну

Прикордонники лише повідомили, що їх тримали у СІЗО зі злочинцями і ставилися, як до злочинців, але не катували

Прикордонники Богдан Марцонь та Ігор Дзюбак, які повернулися з полону Росії, поки не можуть розповісти про своє зникнення та перебування у РФ, бо не мають дозволу від правоохоронців.

Про це під час зустрічі бранців з рідними повідомили самі прикордонники і заступник міністра МВС Вадим Троян.

На самому початку речник Держприкордонслужби Олег Слободян попередив, що про обставини зникнення хлопців говорити не будуть. 

«Про обставини жовтня ми з вами говорити зараз не будемо – це потребує додаткового вивчення», - сказав Слободян.

На запитання журналістів, чи були з бранцями розмови спецслужб РФ про їх перехід на російський бік, відповісти прикордонникам не дали.

«Ці питання нам самим треба ще переговорити з хлопцями, ми пізніше з цим вийдемо»,  - сказав Слободян.

А Троян додав, що прикордонники не можуть розповісти деталі їх полону, бо вони під присягою.

«Справа в тому, що вони не можуть відповісти. Розповідати деталі вони не мають права, вони військовослужбовці, вони під присягою», - сказав Троян.

Тому прикордонники лише повідомили, що їх тримали у СІЗО зі злочинцями і ставилися, як до злочинців, але не катували.  

«Фізично добре почуваюсь, фізичні тортури до нас не застосовувались», - сказав Дзюбак.

«Тримали в СІЗО зі злочинцями. Кращого ставлення не було ніякого – було як до вбивць, крадіїв. Те, що ми опинилися там разом зі злочинцями, це є психологічний тиск. Фізично (почуваюсь добре – ред.) – так, але відпочинок треба», – додав Марцонь.

Наразі прикордонники приїхали у медичний заклад, щоб пройти обстеження.

«Будуть перебувати у шпиталі, проходити поглиблене обстеження, буде лікарський висновок, потім буде прийняте рішення про термін перебування – потребують лікування чи можуть бути відправлені у свої частини», - сказав начальник управління охорони здоров'я Держприкордонслужби Валентин Волоха.

Троян додав, що продовжиться службове розслідування цієї справи.

«Службове розслідування не закінчиться, воно розпочалось ще у жовтні, зараз ми поговоримо з хлопцями. Тоді (будемо знати – ред.) яка буде інформація і (чи є – ред.) можливість надати її. Ми будемо надавати (інформацію – ред.) через прес-центр», - підсумував Троян.

Як повідомлялось, 2 березня на адмінмежі з окупованим Росією Кримом двох співробітників української Держприкордонслужби Богдана Марцоня та Ігора Дзюбака обміняли на двох російських прикордонників, які були затримані у липні 2017 року.

Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал підкреслив, що велися дуже складні перемовини з країною-агресором, а питання повернення прикордонників вирішував безпосередньо верховний головнокомандувач.

Також стало відомо, що на цей момент безвісті зниклими вважаються чотири військовослужбовці Державної прикордонної служби України.