Історик припустив, що останні заяви Польщі викликані бажанням перегляду кордонів з Україною

«Польща влаштовує рейди на Рівненщині та Волині, чим намагається означити свою присутність на нашій території»

Завідувач відділу «Інститут дослідів Волині» Рівненського краєзнавчого музею Ігор Марчук звертає увагу на те, що Польща наразі розгорнула занадто активну діяльність у західних областях України. Це не його думку, можна було б пояснити хіба що планами переглянути кордони з Україною від 1939 року. Про це історик заявив у інтерв’ю «Главкому».

«Спостерігаючи за діями деяких польських дипломатів і польських товариств, які діють на території Західної України, спостерігаючи за ситуацією з видачею карток поляка, можна зробити висновок, що Польща, можливо, хоче переглядати кордони від 1939 року», - говорить Марчук.

Дослідник зазначає, що зараз відбуваються постійні рейди різних польських організацій у Рівненській та Волинській областях: «вони їздять, вішають різні дошки, тобто намагаються означити польську присутність на цій території. Словом, активно працюють і ми маємо інформаційну гібридну війну, яка ведеться проти України».

На думку Марчука, Польща намагається максимально використати непросту ситуацію, в якій наразі перебуває Україна.

«Ми постійно бачимо спроби польських інституцій переглянути історію, нав’язати свою думку на трактування українсько-польської історії», - резюмує історик.

Нагадаємо, що 6 листопада на базі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбувся круглий стіл «Волинський експеримент Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період», на якому віце-консул Генерального консульства Польщі у Луцьку Марек Запур зробив декілька антиукраїнських заяв.

Повну версію інтерв'ю читайте тут: Історик Ігор Марчук: Польща хоче перегляду кордонів? Інакше я не можу пояснити її дії