Кримськотатарський активіст розказав про фальсифікації на виборах в окупованому Криму

Явка на виборах в окупованому Криму була низькою, її фальсифікували, як могли – активіст

Крім серйозних фальсифікацій, на виборах президента Росії 18 березня в Криму мало місце безліч випадків примусу до голосування. Про це в інтерв'ю Крим.Реалії повідомив громадський активіст, голова Центральної виборчої комісії Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв.

«Насправді, ці вибори продемонстрували падіння рівня довіри та підтримки діючої влади. У 2014 році з усіма фальсифікаціями в так званому референдумі за офіційними даними взяло участь понад 81% кримчан. На виборах в «Держраду» фігурувала цифра участі близько 54%, а на виборах в Держдуму в 2016 році активність виборців знизилася до 49%, з огляду на всі вкидання. Мабуть, в цей раз влада боялася, що більше половини кримчан просто проігнорують вибори. Саме тому застосовувалися екстраординарні заходи», - пояснює Заїр.

У числі таких заходів голова ЦВК Курултаю називає введення відкріпних посвідчень, що дозволили одним і тим же людям проголосувати кілька разів на різних виборчих дільницях.

«Цю ситуацію дуже важко відстежити, так само як і важко виявити підробку відкріпних. Більш того, в цей раз відкріпні в принципі не вилучалися. Таким чином, багато хто підготувався, отримавши посвідчення заздалегідь. Цього разу, на відміну від попередніх, широко використовувалось підвезення на вибори на автобусах. Таке траплялося й раніше, але тоді це були поодинокі випадки. Цього разу все робилося централізовано, заявлялося, що виборців підвозять з віддалених ділянок, хоча насправді всі вони розташовані максимально зручно для жителів. Зокрема, у нас в Червоногвардійському районі від однієї дільниці до іншої курсував автобус з «козаками». Зрозуміло, що вони не просто «піднімали дух», але також і явку», - розповідає Заїр.

Крім цього, за словами Заїра Смедляєва, всім школам, лікарням, бюджетним установам і навіть комерційним підприємствам було дано вказівки, що їх працівники зобов'язані проголосувати і відзвітувати про це своєму керівництву.

«Це торкнулося навіть приватних фірм. Наприклад, в один з магазинів в Радянському районі подзвонили з податкової і заявили: «Ні ви, ні ваші співробітники досі не взяли участь у виборах. Якщо ви зараз не закриєте магазин, і ваші співробітники не проголосують, ви ніколи вже не відкриєте цей магазин знову». Там же, в Радянському районі був випадок, коли хвору жінку з нирковими коліками за відмову голосувати виписали з лікарні раніше терміну», - розповідає активіст.

Голова ЦВК Курултаю зазначає, що цілком можливі випадки, коли голосування здійснювалося від імені людей, що не з'явилися на вибори. Принаймні, такі приклади вже виявлялися в минулому.

«У 2016 році одна людина заявляла у всіх розмовах і опитуваннях, що вона не піде на вибори, але в останній момент передумала і з'явилася на ділянку. Виявилося, що від її імені вже проголосували. Тоді члени комісії назвали це помилкою, і вибачилися перед нею. Але ніхто не знає, скільки всього було таких випадків. До того ж, коли спостерігач сидить на відстані п'яти метрів від людини, зачитує результат, він просто фізично не має можливості побачити, за кого насправді поставлена галочка. Голова комісії може просто назвати ім'я іншого кандидата, і перевірити це неможливо», - розповідає Заїр Смедляєв.

«Фахівці повідомляють, що вкидання склало 10 мільйонів бюлетенів, і я згоден з їх висновками. Я впевнений, що без такого примусу і залякування людей явка склала б менше 50%, приблизно 40%. Після декількох років відчувається розчарування багатьох кримчан. Незважаючи на те, що деякі кримськотатарські колаборанти розповідали, що явка кримських татар в окремих регіонах нібито становила від 40 до 60% в різних районах, насправді вона не досягла навіть 10%. Наприклад, на одній з ділянок, де проживає близько 1200-1300 кримських татар, на вибори з них прийшло не більше ста, в основному бюджетники», - повідомляє активіст.

При цьому, за словами Заїра Смедляєва, організатори виборів уважно стежили, щоб ніхто не спостерігав за дільницями і не підраховував реальний відсоток людей, що з'явилися.

«Доходило до абсурду: одного разу мами з дітьми стояли на вулиці біля свого будинку, який розташований дуже близько від виборчої дільниці. Діти гралися, сусіди розмовляли між собою, коли раптом з'явилася поліцейська машина з сиренами, і поліція звернулася до людей, забороняючи їм там стояти. Але люди перебували біля свого будинку, і зовсім не думали про вибори! Однак їх почали розганяти, погрожуючи штрафами за «незаконний мітинг». Це прекрасно ілюструє їх страх і відміну реальної явки від офіційних цифр», - підсумував Смедляєв.

Нагадаємо, кримські татари бойкотували вибори президента Росії в окупованому Криму. Про це свідчать скріншоти трансляцій камер спостереження, що встановлені на дільницях.