Кандидати у нардепи ще можуть відмовитися від участі у виборах до 8 липня – ЦВК

ЦВК також може до дня голосування скасувати реєстрацію кандидатів у народні депутати

Можливо, що будуть випадки, коли на бюлетенях в окремих одномандатних виборчих округах проставлятимуть штамп «Вибув», - Бернацька

Кандидати у народні депутати до 8 липня мають право відмовитися від участі у позачергових парламентських виборах і тоді навпроти їхнього прізвища у бюлетені буде проставлено штамп «Вибув».

Про це розповіла секретарка Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька в інтерв’ю «Укрінформу».

«До 8 липня кандидат має право добровільно знятися з виборів, тож, можливо, що будуть випадки, коли на бюлетенях в окремих одномандатних виборчих округах проставлятимуть штамп «Вибув» просто тому, що людина відмовилася від балотування», - зазначила вона.

Бернацька підкреслила, що є округи, де по мажоритарці балотується 50 кандидатів, і не виключила, що хтось із них вирішить знятися з передвиборчих перегонів.

Крім того, вона зауважила, що ЦВК також може до дня голосування скасувати реєстрацію кандидатів у народні депутати, якщо будуть встановлені нові факти про недотримання ними обов’язкових законодавчих вимог для реєстрації.

«Від імені всієї комісії хотіла би звернутися до всіх громадян: продивіться переліки всіх політичних партій, списки всіх близько шести тисяч кандидатів і якщо у вас є обґрунтовані підстави вважати, що ці особи надали неправдиву інформацію - вони не проживали, наприклад, п’ять років в Україні, нехай правоохоронні органи це також зроблять, і надайте нам ці дані», - звернулася секретарка Центрвиборчкому до громадськості й правоохоронців.

Разом із тим Бернацька нагадала, що ключовими обов’язковими вимогами до кандидатів є віковий ценз у 21 рік, відсутність судимості та проживання на території України протягом останніх п’яти років, коли виїзди за кордон не можуть перевищувати більш ніж 90 днів безперервно або понад 180 днів сукупно на рік.