Кандидати у нардепи ще можуть відмовитися від участі у виборах до 8 липня – ЦВК

Кандидати у нардепи ще можуть відмовитися від участі у виборах до 8 липня – ЦВК
ЦВК також може до дня голосування скасувати реєстрацію кандидатів у народні депутати

Можливо, що будуть випадки, коли на бюлетенях в окремих одномандатних виборчих округах проставлятимуть штамп «Вибув», - Бернацька

Кандидати у народні депутати до 8 липня мають право відмовитися від участі у позачергових парламентських виборах і тоді навпроти їхнього прізвища у бюлетені буде проставлено штамп «Вибув».

Про це розповіла секретарка Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька в інтерв’ю «Укрінформу».

«До 8 липня кандидат має право добровільно знятися з виборів, тож, можливо, що будуть випадки, коли на бюлетенях в окремих одномандатних виборчих округах проставлятимуть штамп «Вибув» просто тому, що людина відмовилася від балотування», - зазначила вона.

Бернацька підкреслила, що є округи, де по мажоритарці балотується 50 кандидатів, і не виключила, що хтось із них вирішить знятися з передвиборчих перегонів.

Крім того, вона зауважила, що ЦВК також може до дня голосування скасувати реєстрацію кандидатів у народні депутати, якщо будуть встановлені нові факти про недотримання ними обов’язкових законодавчих вимог для реєстрації.

«Від імені всієї комісії хотіла би звернутися до всіх громадян: продивіться переліки всіх політичних партій, списки всіх близько шести тисяч кандидатів і якщо у вас є обґрунтовані підстави вважати, що ці особи надали неправдиву інформацію - вони не проживали, наприклад, п’ять років в Україні, нехай правоохоронні органи це також зроблять, і надайте нам ці дані», - звернулася секретарка Центрвиборчкому до громадськості й правоохоронців.

Разом із тим Бернацька нагадала, що ключовими обов’язковими вимогами до кандидатів є віковий ценз у 21 рік, відсутність судимості та проживання на території України протягом останніх п’яти років, коли виїзди за кордон не можуть перевищувати більш ніж 90 днів безперервно або понад 180 днів сукупно на рік.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: