Планував одружитися із захисницею «Азовсталі» Пташкою. Згадаймо Ярослава Христюка

Ярослав Христюк відзначений трьома державними нагородами
колаж: glavcom.ua

Свій перший контракт Ярослав Христюк підписав у 18 років із 36-ю окремою бригадою морської піхоти

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам’ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Ярослава Христюка.

17 березня 2022 року, захищаючи рідну землю, у бою за Україну загинув молодший сержант ЗСУ, морський піхотинець Ярослав Христюк з позивним «Христос». Про це повідомили у Жмеринській територіальній громаді.

Народився Ярослав Христюк 23 лютого 1996 року, родом з селища Браїлова на Вінниччині. Свій перший контракт підписав у 18 років із 36-ю окремою бригадою морської піхоти, де був кулеметником.

Мати Героя Юлія розповідала, що син вирішив бути кулеметником щойно йому виповнилось 18 років, коли розпочалася війна в Україні у 2014 році. Він тоді сказав: «Мамуль, я мушу захищати країну! Ти пишатимешся мною, обіцяю!».

Ярослав Христюк відзначений державними нагородами:

  • Указом Президента України № 567/2016 від 21 грудня 2016 року за «особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» медаллю «Захиснику Вітчизни».
  • Указом Президента України № 29/2019 від 31 січня 2019 року за «особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» орденом «За мужність» III ступеня.
  • Указом Президента України № 741/2019 від 10 жовтня 2019 року за «особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» орденом «За мужність» II ступеня.

Військовий був коханим відомої військової парамедикині «Пташки» Катерини Поліщук. Вони хотіли одружитися, але не встигли.

колаж: glavcom.ua

«Він усміхався, змінилась розмова, перестали проскакувати лайливі слова, став ще добрішим… Йому було добре і це одразу впадало в очі. А я все чекала, коли сам розповість. Напередодні вторгнення таки почула: «Мам, у мене є дівчина, вона – найкраща…». Цікаво, що він все дитинство ловив пташок. Ставив різні пастки, а потім їх відпускав. Мабуть, у нашій хаті було все, що літає. Тож, коли він почав зустрічатись із Катрусею, сказав: «Таки спіймав свою «Пташку»… Відверто кажучи, я навіть прізвища її не знала», – розповіла мати Христюка про його кохану.

17 березня 2022-го Ярослав Христюк рятував свого пораненого побратима під час вуличних боїв у Маріуполі, і сам отримав два кульові поранення у груди й одне в шию.

Матір військового розповіла, її сина поховали у парку на території заводу Ілліча у Маріуполі – біля берези, щоб можна було потім пояснити, де його знайти. Наразі сім'я не змогла забрати тіло Героя з окупованого Маріуполя та поховати його.

Вулицю, на якій проживає мати Героя була названа на його честь: «Після перейменування вулиця Кутузова матиме ім’я Героя Ярослава Христюка, родина якого проживає на цій вулиці. Пам'ять про подвиг Ярослава, який трагічно загинув у Маріуполі, житиме у пам’яті навічно!».

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам’яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув у боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.