Регулятор енергоринку пояснив, чому запаси вугілля цього року менші

Україна спалила більше вугілля через ремонтну кампанію на АЕС – НКРЕКП
фото: epa

Влітку енергосистема використала більше вугілля для підтримки енергосистеми, – НКРЕКП

На зменшення запасів вугілля на ТЕС влітку цього року вплинула спека та активна підготовка енергосистеми до другого опалювального сезону в умовах війни.

Про це повідомляє «Лівий берег» з посиланням на члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Ольгу Бабій. 

«Частина атомних блоків електростанцій була в плановому режимі, знадобилося додаткове залучення теплової генерації для покриття потреб балансу. Бо ми також тоді бачили, що в нас у тому числі був значний імпорт. Тобто, це перша генераційна складова, коли ми використовували вугілля для підтримки енергосистеми», – пояснила Бабій.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, через високі температури протягом останніх двох місяців літа запаси вугілля на складах дещо впали, але вже зараз укладено відповідні контракти, зокрема на імпорт.

«Вугіллям у необхідному об’ємі ми будемо повністю забезпечені», – цитує видання Галущенка.

Як повідомлялося, станом на середину вересня склади українських ТЕС складали 1,35 млн т вугілля.

Напередодні в ДТЕК заявили, що законтрактували 210 тисяч тонн вугілля з Польщі для «підстраховки» та стабільного проходження опалювального сезону.