Священик УПЦ МП: У Московській церкві «ДНР» називають «нашими», а Порошенка – «карателем»

Ігор Савва

Ігор Савва пішов з церкви після 24-х років служби, бо «не витримав»

В Українській православній церкві Московського патріархату в буденних розмовах священиків можна почути, що «ЛНР», «ДНР» — це «наші», а люди Порошенка — «карателі». Про це в інтерв’ю запорізькому виданню «061» заявив колишній священик УПЦ МП Ігор Савва.

«Абсолютно російські формулювання — це звичайна справа (в УПЦ МП — Ред.). Тому, коли людина має інший погляд, вона стає ізгоєм в церкві. Так вийшло з отцем Анатолієм (колегою Савви — Ред.), так вийшло і зі мною», — заявив опальний священик.

«Тому які б причини не вказували в офіційних паперах, вся справа в тому, що я і моя громада стали чужорідним органом саме в цій церкві саме в цих умовах. Дуже багато залежить від архієрея. Я за свій час пережив трьох архієреїв. У 2004 теж страшне творилося в церкві, всіх змушували за Януковича голосувати. Але тоді було більш спокійно. Ми існували в своїй парафії, не особливо нас цим ізгойством діставали — ми 19 років в цій парафії. А зараз все набагато жорсткіше: витягують на світло всіх нас з нашими переконаннями, ставлять нас на увазі, ганьблять на зборах. І тому це стає нестерпно. Отець Анатолій прослужив три роки, якщо не помиляюся, і вже не витримав. Я служу 24 роки — і тільки зараз не витримав», — пояснив Савва своє «звільнення з посади».

Раніше повідомлялося, що Ігоря Савву позбавили парафії через проукраїнську позицію. За словами вірян, отець Ігор, зокрема, молився за перемогу ЗСУ та відмовлявся згадувати у богослужіннях російського патріарха Кирила.