Україна планує запустити на орбіту сім супутників та створити космодром

Україна планує запустити на орбіту сім супутників та створити космодром
Фото з відкритих джерел

Супутник вже складений і проходить випробувая.

Україна протягом п'яти років планує вступити до Європейського космічного агентства та створити супутникове угрупування семи українських супутників. Запуск відбудеться з пускового майданчика SpaceX. Про це в ефірі телеканалу «Перший діловий» розповів голова державного космічного агентства України Володимир Тафтай.

Він назвав ключові цілі космічної програми на п’ять років:

  • вступ до Європейського космічного агентства;
  • створення українського космодрому;
  • створення супутникового угрупування семи українських супутників;
  • вихід на орбіту супутника Січ-2-30, який буде готовий у жовтні та запущений у грудні 2022 року. Запуск відбудеться з пускового майданчика SpaceX.

Супутник вже складений і проходить випробування. Це один зі спільних проєктів з Європейським космічним агентством.

Супутники будуть орієнтовані на дистанційне зондування, тобто це фотографування поверхні Землі з космосу.

«Можна запобігати несанкціонованому використанню лісових масивів, вирубку лісів, використання водних ресурсів, пожежі, адже завдяки супутникам інформацію можна отримати швидше, коли проблема тільки розпочинається», – зазначив Тафтай.

Програма потребує 15 мільярдів гривень на п'ять років.

До слова, у лютому 2021 року Державне космічне агентство України повідомило Радіо Свобода, що відомство у грудні ініціювало розгляд питання про завершення робіт над супутником дистанційного зондування землі «Січ 2-1» і укладення Генерального графіку завершення створення його наземного сегмента.

В Україні розробником та виробником КС ДЗЗ «Січ-2-1» є державне конструкторське бюро «Південне» імені М. К. Янгеля. За наземну частину відповідає Національний центр управління та випробувань космічних засобів.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку ухвалив рекомендацію, щоб надати Державному космічному агентству спеціальний статус.