Республіканці відходять від принципового консерватизму: «трампізм» в'ївся, попри поразку Трампа

Слон, символ республіканської партії, дає Елізі Стефанік «шапку лідерства у перегонах великої брехні»

Республіканці підсіли на методи Дональда Трампа, їм уже не йдеться про демократію – лише про владу заради влади

The Economist вважає, що республіканці відходять від принципового консерватизму взагалі. Так, одну з лідерок фракції в палаті представників Ліз Чейні звільнили, ймовірно, через відмову визнати, що вибори у Трампа начебто украли. Натомість вона правильно казала, що всі, хто підтримує цю брехню, включно з самим Трампом, відповідальні за можливі негаразди – й напад натовпу на Капітолій був лише першою ластівкою.

Натомість 36-літня Еліза Стефанік, яка замінила критика Трампа, різко змістилася в бік трампізму в останній час. Понад те, вона почала мавпувати Трампа – змінивши свої попередні «прогресивні» погляди. Почала використовувати образливі обзивалки щодо опонентів (згадайте трампівське «сонний Джо» щодо Байдена). І була однією з тих, хто після штурму натовпом Капітолія все ж голосували за невизнання результатів виборів.

Республіканці, вважає The Economist, після втрати Трампом посади могли б відійти від його методів – але натомість вони на них «підсіли». Ліз Чейні звільнили за те, що правдою вона «підриває країну» (читай: становище партії), відповідно до листа одного з лідерів партії.

На думку видання, Республіканська партія завжди вдавалася, по суті, до придушення голосів опонентів, оскільки республіканців останнім часом менше, ніж демократів. Але нині партія відійшла від використання демократичної системи й переходить до її придушення заради власних інтересів. Приклади – численні вимоги визнавати недійсними голоси багатьох тисяч і мільйонів виборців під час боротьби Трампа проти Байдена.

Усунення з посад «правдорубів», як-от Ліз Чейні, та прихід до влади таких трампістів, як Еліза Стефанік, означає, що всередині Республіканської партії прихильники «методів Трампа» домінуватимуть, зокрема, під час майбутніх виборів усередині партії, таких як праймеріз.