ДТЕК приєднався до ініціативи ООН для відновлення та трансформації енергетичної галузі України

За оцінками Світового банку, на короткострокову реконструкцію знадобиться 5,7 мільярдів доларів
фото з відкритих джерел

Для того, щоб пережити наступну зиму, Україна потребує додаткових генеруючих потужностей

Група ДТЕК приєдналася до глобальної коаліції за підтримки ООН, покликаної відновити зруйновану війною енергетичну галузь країни і допомогти їй стати «зеленою» енергетичною державою, йдеться в повідомленні групи.

Енергетична ініціатива України, започаткована Глобальним договором Організації Об'єднаних Націй.

Завдання ініціативи, з-поміж іншого, спрямувати потік глобального капіталу на фінансування відновлювальних і трансформаційних процесів в українській енергетиці, стимулювати і прискорити розвиток сталої енергетики в Україні.

За оцінками Світового банку, на короткострокову реконструкцію знадобиться 5,7 мільярдів доларів, а на повне відновлення до 2033 року – до 47 мільярдів доларів.

Для того, щоб пережити наступну зиму, Україна потребує додаткових генеруючих потужностей. Одна лише компанія ДТЕК потребує 150 мільйонів доларів на ремонт п'яти теплових електростанцій (ТЕС) і ще 27 мільйонів доларів на відновлення мереж.  

«Україна стоїть перед найбільшою енергетичною проблемою серед європейських країн із часів Другої світової війни. Глобальна коаліція державних і приватних партнерів може прискорити відновлення та модернізацію нашої енергетичної галузі та, зі свого боку, відродити Україну після спустошливої війни», – зазначив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко на Конференції з відновлення України (Ukraine Recovery Conference) в Лондоні.

За його словами, Україна має достатній потенціал для того, щоб стати критично важливим партнером Європи в її переході до майбутнього з чистим нульовим рівнем викидів вуглецю і покласти край залежності континенту від росії.

«Широке відновлення вимагатиме створення екосистеми партнерів, включаючи виробників обладнання, операторів мереж і фінансові установи. Енергетична ініціатива України формує основу для побудови цієї екосистеми», – додав Тімченко.

Окрім участі в Енергетичній ініціативі України, ДТЕК є членом нового Українського ділового договору, спільної ініціативи урядів Великої Британії та України, покликаної надати міжнародному бізнесу платформу для демонстрації підтримки відновлення України. Енергетична ініціатива України має стати галузевим форумом у рамках ширшої структури Ділового договору.