Керівник «Енергоатому» вважає, що державна компанія не повинна бути «дійною коровою» для приватного бізнесу

Виробництво електроенергії НАЕК «Енергоатом» 21 квітня було обмежене на 21%, замість дешевої електроенергії держкомпанії, споживалася дорога електроенергія «зеленої» і теплової генерації

Причиною кризової ситуації в «Енергоатомі» є штучний пріоритет в оплаті, який на енергоринку мають виробники дорожчої «зеленої» та теплової електроенергії, - Котин

НАЕК «Енергоатом» зазнає збитків у зв'язку зі штучним обмеженнями виробництва дешевої електроенергії. Про це повідомив в.о. голови НАЕК «Енергоатом» Петро Котин в інтерв'ю Цензора.

«Ми сюди прийшли, щоб державна компанія, яка підтримує економіку і забезпечує найдешевшу електроенергію, перестала бути «дійною коровою» для приватного бізнесу, - заявив Петро Котин. - Ми не можемо виконати виробничий план, план модернізації. У березні ми отримали 2,2 млрд грн, а власних обов'язкових платежів у нас 3,2 мільярда грн».

В.о. голови НАЕК «Енергоатом» вважає, що причиною кризової ситуації є штучний пріоритет в оплаті, який на енергоринку мають виробники дорожчої «зеленої» та теплової електроенергії.

«Я був генеральним директором до недавнього часу на найбільшій Запорізькій атомній станції. Собівартість електроенергії там 37 копійок за 1 кіловат/годину. На Хмельницькій станції у нас собівартість вище - 64 копійки за 1 кіловат/годину. У середньому електроенергія НАЕК продається на енергоринку за ціною 65-70 копійок. Для порівняння собівартість електроенергії на теплоелектростанції приблизно 1,20 грн. Вони не можуть дешевше продавати. «Зелена» сонячна електроенергія продається до 5 грн за 1 кіловат/годину, - зазначив Петро Котин. - Тільки 15% нашої електроенергії на сьогодні ми можемо продавати за ринковою ціною. Іншу нашу електроенергію посередник використовує, в тому числі, щоб оплачувати високі тарифи для приватних енергокомпаній. Держава сама себе загнала у збитки. Ця схема проти державних інтересів. Це шкодить всім нашим громадянам, економіці, бюджету».

Раніше ЗМІ повідомляли, що виробництво електроенергії НАЕК «Енергоатом» 21 квітня було обмежене на 21%. За наявної робочої потужності 10 050 МВт в роботу були включені лише 7 900 МВт. Замість дешевої електроенергії держкомпанії, споживалася дорога електроенергія «зеленої» і теплової генерації.