Керівник «Енергоатому» вважає, що державна компанія не повинна бути «дійною коровою» для приватного бізнесу

Керівник «Енергоатому» вважає, що державна компанія не повинна бути «дійною коровою» для приватного бізнесу
Виробництво електроенергії НАЕК «Енергоатом» 21 квітня було обмежене на 21%, замість дешевої електроенергії держкомпанії, споживалася дорога електроенергія «зеленої» і теплової генерації

Причиною кризової ситуації в «Енергоатомі» є штучний пріоритет в оплаті, який на енергоринку мають виробники дорожчої «зеленої» та теплової електроенергії, - Котин

НАЕК «Енергоатом» зазнає збитків у зв'язку зі штучним обмеженнями виробництва дешевої електроенергії. Про це повідомив в.о. голови НАЕК «Енергоатом» Петро Котин в інтерв'ю Цензора.

«Ми сюди прийшли, щоб державна компанія, яка підтримує економіку і забезпечує найдешевшу електроенергію, перестала бути «дійною коровою» для приватного бізнесу, - заявив Петро Котин. - Ми не можемо виконати виробничий план, план модернізації. У березні ми отримали 2,2 млрд грн, а власних обов'язкових платежів у нас 3,2 мільярда грн».

В.о. голови НАЕК «Енергоатом» вважає, що причиною кризової ситуації є штучний пріоритет в оплаті, який на енергоринку мають виробники дорожчої «зеленої» та теплової електроенергії.

«Я був генеральним директором до недавнього часу на найбільшій Запорізькій атомній станції. Собівартість електроенергії там 37 копійок за 1 кіловат/годину. На Хмельницькій станції у нас собівартість вище - 64 копійки за 1 кіловат/годину. У середньому електроенергія НАЕК продається на енергоринку за ціною 65-70 копійок. Для порівняння собівартість електроенергії на теплоелектростанції приблизно 1,20 грн. Вони не можуть дешевше продавати. «Зелена» сонячна електроенергія продається до 5 грн за 1 кіловат/годину, - зазначив Петро Котин. - Тільки 15% нашої електроенергії на сьогодні ми можемо продавати за ринковою ціною. Іншу нашу електроенергію посередник використовує, в тому числі, щоб оплачувати високі тарифи для приватних енергокомпаній. Держава сама себе загнала у збитки. Ця схема проти державних інтересів. Це шкодить всім нашим громадянам, економіці, бюджету».

Раніше ЗМІ повідомляли, що виробництво електроенергії НАЕК «Енергоатом» 21 квітня було обмежене на 21%. За наявної робочої потужності 10 050 МВт в роботу були включені лише 7 900 МВт. Замість дешевої електроенергії держкомпанії, споживалася дорога електроенергія «зеленої» і теплової генерації.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: