Кличко має намір посилити заходи проти керівництва заводу «Фанплит»

Віталій Кличко зустрівся з представниками громади, які протестують через роботу приватного заводу «Фанплит»

Якщо бізнесмени ігнорують інтереси громади і порушують закон – ми будемо діяти жорстко - заявив мер столиці

Сьогодні, 2 лютого, під стінами КМДА відбулася чергова акція на підтримку чистого повітря, яка на цей раз виявилася результативною.

Жителі навколишніх районів заводу «Фанплит» і представники ГО «Стоп корупція», провели вже класичний флешмоб: активісти в комбінезонах і респіраторах, несучи в руках плакати, їх супроводжував духовий оркестр.


Активісти вимагали від міської влади вийти і висловити свою позицію з приводу забруднення заводом «Фанплит» навколишнього середовища. Буквально через 20 хвилин флешмобу активістів запросили до КМДА на зустріч з Віталієм Кличком, мером Києва.

Через 40 хвилин очікування, обіцяна зустріч все ж відбулася. Кличко вислухав вимоги активістів і висловив свою повну підтримку присутніх у вирішенні цієї ситуації.

«Колись це підприємство («Фанплит». - Ред.) було на околиці міста. Але місто росте, і на сьогоднішній день склалося так, що це виробництво вже знаходиться поруч з житловими будинками. Виробництво залишилося з радянських часів і на даний момент не відповідає сучасним вимогам щодо викидів. З цієї проблеми ми зустрічалися з директором «Фанплита» і зараз ведемо дискусію на рахунок перенесення підприємства за межі міста. Понад півроку тому ми прийняли рішення про зупинку викидів. Більш того, я спілкувався з міністром екології, після чого Мінекології звернулося в прокуратуру, до суддів для того, щоб повністю зупинити будь-яку діяльність заводу до моменту перенесення підприємства за межі міста Київ або приведення викидів до стандартів, які не шкодять здоров'ю людей, що живуть поруч. На сьогоднішній день є доручення представникам поліції перевіряти, щоб підприємство взагалі не працювало до тих пір, поки проблема не буде вирішена. На сьогоднішній день як мер міста можу вам сказати, що є звернення в прокуратуру, є звернення до суддів, більш того, поліція перевіряє, щоб ні в якому разі викиди не продовжувалися», - поінформував присутніх Кличко.

«Насправді підприємство продовжує працювати. І в січні цього року була завезена смола і інші компоненти, щоб вони і далі могли працювати. І працює саме той токсичний котел, який власне і робить ті викиди, який містить в собі небезпечний газ формальдегід. На жаль, все це відбувається. Ви даєте розпорядження, щоб поліція контролювала, але можливо, вони не зовсім це контролюють. Тому ми були змушені днями поставити там наметове містечко і робимо там цивільний контроль. Просимо, щоб машини показували, що вони завозять, що вони вивозять. Тобто, мова йде про те, що вони, не дивлячись на діючі приписи Міністерства екології, екологічної інспекції та інших органів, на жаль, продовжують працювати. Коли ситуація трохи заспокоюється, вони продовжують працювати», - розповів координатор «Стоп корупції» Роман Бочкала.

«Як тільки у вас є інформація, що вони починають працювати, я обіцяю вам, якщо поліція не буде реагувати, я персонально приїду і це вже закінчиться для підприємства більш жорстко», - заявив мер.

«Я відповідально заявляю перед вами, перед жителями міста Київ, які доручили мені відстоювати ваші інтереси, заявляю: ці ігри для цього підприємства закінчаться дуже погано, якщо вони будуть нехтувати законом. Це виклик не тільки суспільству, це виклик так само і владі. Ми хочемо показати, що в цьому напрямку ми будемо діяти жорстко, якщо вони ігнорують інтереси суспільства і, в першу чергу, закон, який вони порушують», - висловив свою позицію Кличко.

Результатом зустрічі стала домовленість про створення міжвідомчої групи, до якої входитимуть члени мерії, міністерств, різні правоохоронні органи, активісти і представники заводу «Фанплит». Таким чином, члени ініціативної групи сподіваються на максимально ефективне вирішення ситуації, що склалася.

В кінці було зроблено загальне фото активістів з Віталієм Кличком.