Очільниця Мінфіну Маркарова виступила проти податку на виведений капітал

В.о. міністра фінансів України Оксана Маркарова

В.о. міністра фінансів вважає, що впровадження нових податків не на часі

В.о. міністра фінансів України Оксана Маркарова вважає, що податок на виведений капітал призведе до втрат державного бюджету.

Про це вона сказала на лекції «Економіка-2020» в рамках циклу «Україна-2020».

«Бізнес жодного разу не вимагав від мене податку на виведений капітал. Це не було в топ-10 важливих для них питань», - зазначила чиновниця.

В.о. міністра фінансів вважає, що передусім треба ще надто багато зробити для реформи адміністрування в нинішніх умовах, а тому впровадження нових податків не на часі.

«Податок на виведений капітал, якщо впроваджувати його повністю, зараз призведе до втрат державного бюджету», - пояснила Маркарова.

Раніше президент Петро Порошенко вніс до Ради закон про податок на виведений капітал з урахуванням пропозицій про відповідні бюджетні компенсації.

Нагадаємо, МВФ наполегливо рекомендував Адміністрації президента не вносити на розгляд Верховної ради законопроект про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал. МВФ висловлює серйозну стурбованість з приводу втрат доходів державного бюджету.

Податок на виведений капітал передбачає, що бізнесу не потрібно платити 20% державі, а можна вкласти ці гроші в розвиток своєї компанії. Для іноземних інвесторів це значить, що податкова ставка буде фіксована - 15%, тоді як зараз податкове навантаження на компанії може становити до 25%.

Є підстави припускати, що податок на виведений капітал в перші два роки принесе в бюджет менше, ніж податок на прибуток, але на третій рік надходження різко зростуть, перекриваючи недобір перших років, даючи при цьому близько 7% ВВП, замість нинішніх 2-3% .