Саудівська Аравія збільшила видобуток нафти

ЗМІ дізналися, що Ер-Ріяд може вдатися до підвищення видобутку нафти для тиску на Іран

Саудівська Аравія після дворічного обмеження вперше збільшила обсяги видобутку нафти, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела серед офіційних осіб королівства. У найближчі терміни обсяги повинні збільшитися ще більше.

Рівень видобутку нафти в королівстві протягом останніх двох років скорочувався після укладення в 2016 році угоди нафтовидобувних країн про замороження видобутку. Вперше з тих пір видобуток в Саудівській Аравії почав зростати в середині минулого місяця, пише WSJ. За словами джерел, вже зараз показник збільшився на 100 тис. барелів на добу. У найближчі місяці має відбутися ще одне збільшення видобутку на ту ж величину. Таким чином, загальний обсяг видобутої нафти повинен наблизитися до 10 млн барелів на добу.

Зміна дворічної тенденції відбулася на тлі повідомлень про те, що Вашингтон звернувся до Ер-Ріяду з проханням збільшити видобуток заради здійснення тиску на Іран, що залежить від експорту цього ресурсу. Про це повідомляли з посиланням на джерела Bloomberg і Reuters. Так, за даними Bloomberg, Вашингтон «тихо попросив» Саудівську Аравію і деяких інших членів ОПЕК збільшити видобуток нафти на 1 млн барелів на день.

Джерело WSJ, коментуючи зв'язок рішення королівства з ситуацією навколо Ірану, заявив, що воно покликане «згладити занепокоєння на ринках», що виникло через загрозу обмеження доступу Тегерана до ринків нафти через повернення США до санкцій. Вторинні санкції Вашингтона можуть торкнутися і європейських компаній, що вже переорієнтувалися після укладення ядерної угоди на закупівлі іранської нафти.

За даними Reuters, бесіда одного з представників адміністрації США з наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом ібн Салманом Аль Саудом, на якій було порушено питання збільшення видобутку, сталася 7 травня. Вашингтон і Ер-Ріяд відмовилися офіційно прокоментувати ці дані. У той же час джерело агентства в керівництві королівства заявив, що дві країни регулярно підтримують діалог про ситуацію на нафтовому ринку. Також він додав, що влада Саудівської Аравії знала про повернення США до санкцій проти Ірану до того, як про вихід Вашингтона з ядерної угоди було оголошено офіційно.