«Київенерго» заявляє про багатомільярдну заборгованість населення за тепло

За лютий «Київенерго» подало до суду 298 позовів про стягнення заборгованості на загальну суму понад 23,7 млн грн

Станом на 1 березня 2018 року заборгованість столичних споживачів теплової енергії перед ПАТ «Київенерго» збільшилась на 437 млн грн до 5,62 млрд грн. Найбільшу заборгованість за тепло, опалення і гарячу воду перед ПАТ «Київенерго» мають населення і ЖЕО столиці – 2,9 млрд грн (2,1 млрд грн за опалення, 800 млн грн за гарячу воду) та 826 млн грн відповідно. Про це повідомляє прес-служба «Київенерго».


Зазначається, що зросли й борги державного бюджету за опалення та гарячу воду. На 1 березня 2018 р. борг з компенсації пільг та субсидій за теплоенергію збільшився на 174,7 млн грн і досяг 1,1 млрд грн. Заборгованість організацій, які фінансуються з держбюджету, склала 191,2 млн грн.

Повідомляється, що найбільш критична ситуація з розрахунками населення та ЖЕО за опалення і гарячу воду в Шевченківському (502,8 млн грн) та Деснянському (434,2 млн грн) районах.

«ПАТ «Київенерго» застосовує усі передбачені чинним законодавством методи врегулювання заборгованості за спожиті клієнтами послуги. Зокрема, це претензійно-позовна робота. Якщо клієнт не реагує на попередження про заборгованість протягом 3-х місяців, його справа передається до суду. Після отримання рішення суду компанія звертається до виконавчої служби із заявою про його примусове виконання. Боржник також вноситься до Єдиного реєстру боржників, що ускладнює в подальшому оформлення угоди про продаж майна. Також виконавчою служби можуть застосовуватися інші обмеження – наприклад, заборона виїзду за кордон тощо», - інформують у «Київенерго».

Протягом лютого 2018 р. ПАТ «Київенерго» подало до суду 298 позовів про стягнення заборгованості за надані послуги з теплопостачання з клієнтів на загальну суму понад 23,7 млн грн (з фізичних осіб – 8,0 млн грн, юридичних – 15,7 млн грн) без урахування інфляції та 3% річної пені.