Киян запрошують на унікальну виставку Motorola, де можна побачити перший мобільний телефон

Перший телефон Motorola сконструював інженер компанії, етнічний українець Мартін Купер

З 6-го по 27-е жовтня на п'ятому поверсі київського ЦУМу працює безкоштовна мультимедійна pop-up виставка «Mobile Revolution / Мобільна революція», яка розповідає про еволюцію мобільних технологій через історію розвитку легендарної Motorola.

«Перший мобільний телефон, який ми зробили, важив більше кілограма, а батареї вистачало всього на двадцять хвилин. Але це не було проблемою: все одно ніхто не зміг би тримати його в руках так довго», - сказав винахідник мобільного телефону Мартін Купер, інженер Motorola і етнічний українець, який представив його 44 роки тому, в 1973 році.

Відвідувачі виставки зможуть не тільки прочитати правила життя цієї видатної людини, а й доторкнутися до одного з перших в світі мобільних телефонів, який прибув до Києва спеціально для виставки. А також розглянути апарат, з якого в 1993 році Леонід Кравчук зробив перший мобільний дзвінок в Україні або зробити селфі на популярній розкладачці Razr V3, яку спеціально для проекту збільшили в 15 разів.

Глядачі побачать, як рекламували перші пейджери в 1950-ті, і як бачили майбутнє люди, що жили в «домобільну» епоху. Окремий блок виставки «Мобільна революція» присвячений відображенню Motorola в поп-культурі: адже починаючи з 1980-х, всі просунуті герої кінострічок, серіалів і комп'ютерних ігор користувалися мобільними телефонами цього бренду.

 Своє бачення впливу технологій на розвиток людства представили три сучасних художники. Так, Алевтина Кахідзе створила серію мальованих історій - спогадів про минуле, які будуть добре зрозумілі всім тим, хто пам'ятає черги за міжміським дзвінком на пошті і написання телеграм. Єгор Анцигін представив скульптуру з мобільних телефонів - роздуми про швидкоплинність часу і непостійність пам'яті. А художники з арт-групи Sviter створили мультимедійну інсталяцію, яка дозволяє глядачеві відчути себе першою людиною на Місяці.