На Майдані незалежності вшанували пам'ять полеглих репортерів та згадали Гонгадзе

За різними даними, за часів Незалежності України було вбито близько 70 журналістів

У п'ятницю, 16 вересня, близько 19 години вечора на Майдан Незалежності під стелу почали сходитися активісти, які вшановують пам'ять журналістів, переслідуваних та вбитих через виконання своїх професійних обов'язків. Про це повідомляє кореспондент «5 каналу» з місця подій.

Як стало відомо, учасники акції почали складати під стелу папір з силуетом Георгія Гонгадзе, на якому було написано «Спочатку було слово».

Кількість учасників акції невелика. Ті, хто зібралися на Майдані сьогодні – це, здебільшого, люди, які знали Георгія Гонгадзе. З моменту трагедії минуло 16 років, однак Україна досі не забуває цього журналіста. Учасники акції кажуть, що він зіграв визначну роль у формуванні громадянського суспільства та історії протестних акцій.

Організатори заходу обговорювали також і проблему перешкоджання діяльності журналістів, яка, на жаль, досі актуальна в Україні.

«Ми дуже часто говоримо про ці проблеми, коли журналіста вбивають, але, коли грубо відповіли на суді, не дали знімати на засіданні міськради і так далі, - це, нібито, вважається не порушенням», - зазначає Роман Кобачкін, співорганізатор заходу.

За його словами, вже є певна статистика щодо смерті журналістів. Так, за минулий рік можна говорити про двох вбитих працівників ЗМІ, а цього року найголоснішою справою було вбивство Павла Шеремета.

За різними даними, з моменту проголошення Незалежності України було вбито близько 70 журналістів, нападів було значно більше.