Один із найцікавіших зразків модерну. Який вигляд має інтер’єр столітньої будівлі біля Золотих воріт (фото)

Будинок Йосипа Гарлінського другий ліворуч
Фото: Антон Короб/Facebook

Наразі на першому поверсі будинку, якому вже понад 100 років, розташована фізіотерапевтична поліклініка

Відомий києвознавець Антон Короб знайомить киян із видатними місцями столиці. На своїй сторінці у Facebook він показав інтер’єр вестибюлю та парадних сходів колишнього прибуткового будинку Йосипа (Юзефа)-Богдана Гарлінського, 1907-1908.

Короб зазначив, що у будівлі, розташованій на вул. Ярославів Вал, 4, представлений один із найцікавіших зразків модерну в Києві.

«1905 року ділянку придбав доктор медицини Йосип (Юзеф)-Богдан Гарлінський. Він замовив цивільному інженерові Йосипу Зекцеру п’ятиповерховий прибутковий будинок, який було споруджено протягом 1907-1908 років. На першому поверсі містився «Інститут фізичних методів лікування доктора Й. Гарлінського» і санаторій-пансіон для хворих на внутрішні і нервові захворювання доктора І. Вербського, на другому-п’ятому поверхах – по дві квартири з чотирьох і дев’яти кімнат з усіма вигодами, які наймали пацієнти. Будівлю було електрифіковано, обладнано системами водопостачання, водяного опалення, вентиляції, ліфтом», – розповів києвознавець.

«Інтер’єр парадної сходової клітки з вестибюлем опоряджено у стилі модерн. На відміну від більш раціоналістичного оздоблення фасаду (весь декор виконано в цеглі), інтер’єр має ошатне флористичне ліплення на стінах. Також у стилі модерн виконано ковані елементи - огородження сходів та фрамуги над дверима ліфту. Малюнок огородження мені здався оригінальним - стилізовані зооморфні мотиви, що нагадують птаха (качку або голуба). Проте ще 1906 року такий малюнок огородження сходів з будинку у Берліні було опубліковано у німецькому журналі», – продовжив Короб.

Краєзнавець оприлюднив фото інтер’єр вестибюлю та парадних сходів будівлі.

Наразі на першому поверсі будинку розташована фізіотерапевтична поліклініка, щоправда з окремим з 1940 року входом.