40% українського ринку дизпалива – імпорт з Росії, - експерт

Експерт запевнив: український ринок нафтопродуктів не має залежності від Росії

Сергій Куюн, директор «Консалтингової групи А-95» в інтерв’ю «Главкому» підтвердив, що Україна досі купує паливо в Росії, але легко може відмовитися від поставок з РФ.

«Основні поставки з РФ – дизельне пальне. Це 40% ринку дизелю. Але це відбувається не тому, що Україна не може більше десь купити, а тому що там найдешевше», - пояснив Куюн.

Якщо Росія захоче перекрити поставки дизелю або Україна введе якісь санкції, то ринок швидко переорієнтується на постачання з моря через порти, додав експерт.

«Я не вважаю, що в цьому є щось погане. Адже ми країна-імпортер, тому шукаємо, де дешевше. Треба розуміти, що росіяни продадуть свій продукт завжди. Якщо це вигідно нашій економіці, якщо це не заборонено, то навіщо город городити. Але підкреслю, у нас немає залежності від Росії», - підкреслив Куюн..

Варто зазначити, що Україна також купує нафтопродукти у Білорусії та Литві. Однак всі ці продукти вироблено саме з російської нафти.

«Ми можемо відмовитися від прямих поставок з Росії, які є дешевшими, і купувати у білорусів, країнах Балтії або на морі.  Але треба розуміти, що все це пальне виготовляється з російської нафти, тому в кінцевому варіанті ми все одно платимо РФ. Тому треба вибирати менше зло, тобто брати, де дешевше. Адже ситуації шантажу, як із газом, немає»,- резюмував Куюн.